BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lehangoló a helyzet a Wall Streeten - Javulás kezdődhet?

A Függetlenség Napjára rendezett ünnepség és a különleges ünnepi hangulat nem hagyott nyomot a tőzsdén. A pénteki kereskedés 125 ezres lehangoló veszteséget mutatott az Egyesült Államok munkaerőpiacán.

Szerző: Tradenet Global

Az esés oka annak a 225 ezer ideiglenes munkahelynek a megszűnése, melyet a közelgő népszámlálás megszervezésére létesítettek. A magánszektor azonban 83 ezer álláshellyel bővült.

A munkanélküliség az Államokban 9.5%-ra csökkent, de ez arra vezethető vissza, hogy egyre több munkanélküli adja fel a munkakeresést, és ők már nem tartoznak bele a munkakeresői adatbázisba, amit a munkanélküliségi ráta kiszámításához vesznek alapul. A pénteki gyártói megrendelések adatai is aggodalomra adnak okot. Az adatok 1.4 %-os csökkenést mutatnak, ami rosszabb a várt 1 %-os esésnél. A lehangoló adat minden várakozást meghiúsított az utóbbi napok rengeteg veszteségének korrekciójáról, és lehetővé tette az eladók nyeregben maradását.

Az indexek pénteken is estek. A Dow Jones 0.47%-kal került 9686 pontra. Az S&P500 index 0.47%-kal 1023 pontra, a NASDAQ pedig 0.46%-kal 2092 pontra került. Az NYSE forgalma a július negyedikei hétvége miatt gyenge volt, csupán 1,1 milliárd részvény cserélt gazdát.

A mostani hét várhatóan szintén nyugodt lesz, mivel a befektetők a két hét múlva kezdődő gyorsjelentési időszakra várnak. A pénteki gyenge munkaerő piaci adat a kéthetenként megjelenő csütörtöki munkanélküliségi adatot a figyelem középpontjába helyezi. A befektetők megpróbálják kitalálni, hogy 2010 második fele jó híreket tartogat-e, és a piac képes-e végrehajtani a felfelé korrekciót, miután a rossz hírek következtében erőszakosan hanyatlott. Az elmúlt tíz nap 9%-os esését figyelembe véve sok kereskedő gondolja azt, hogy a piac jelenleg alaposan túladott rövidtávon.

A gyengülő piacok különösen hajlamosak a túladott piacot oldalazó mozgással kiegyenlíteni, és a gőzt inkább idő által, mint árkorrekció által engedik ki.

Már csak 2 nap és Mr. Meir Barak - a Tradenet nemzetközi iskolacsoport alapítója - újra Budapestre látogat. Az előző konferencia sikerére való tekintettel folytatódik az előadássorozat a Világgazdaság támogatásával és a mai napig kereskedő tőzsdeguru újabb tippeket és trükköket oszt majd meg az érdeklődőkkel arról, hogyan is lehet sikeres kereskedővé válni a tőzsdén. További információ erről a lehetőségről itt.

S&P 500 (SPY)

A tőzsde 1%-ot esett pénteken. Az esés a záró csengő felé közeledve lelassult, sőt az index még pozitív tartományba is ellátogatott, de az utolsó 8 percben fél százalékot esett, így végül pirosban végzett. Az áprilisi csúcshoz képest az index 19.3%-kal olcsóbb. Amennyiben az esés mértéke a 20%-ot eléri, a piac hivatalosan is medve piaccá válik.

A csütörtökről maradt kalapács gyertya még mindig érvényes, bár az indexnek felül kell emelkednie a 103.50-es szinten, hogy ebből hasznot tudjon húzni. Amennyiben a tőzsde új mélypontra hanyatlik 101 pont alá, az érvényteleníti a gyertya jelentőségét.

Az index 0.47% mozgással zárt 1023 ponton, vagyis a sokat emlegetett 104-es nyakvonal letört.

NASDAQ (QQQQ)

A Nasdaq mostanában medve fordulatot vett, és már 19.23%-kal tartózkodik az áprilisi csúcsa alatt. Tehát már csak egy kicsi hiányzik, hogy hivatalosan is medve piacról beszéljünk. A csütörtöki kalapács gyertya még érvényben van, és az áprilisi mélypontokon csücsül, ami arra utal, hogy a duplafenék alakzat kifejezetten valószínű. Azonban bármilyen hanyatlás 41.77 alá lecsökkentené a lehetőségét egy ilyen mintának.

Az index 0.46% mozgással zárt 2092 ponton.

Félvezetők ($SOX)

A chip index a piac egészéhez viszonyítva erősnek mondható, és még mindig az éves februári mélypont fölött néhány százalékkal kereskedik. Csütörtökön és pénteken a bikák a zuhanás nagy részét képesek voltak kijavítani a kereskedés zárásáig.

A szektor 0.45% eséssel 331.60 ponton zárt.

Bankok ($BKX)

A bankszektor továbbra is a múlt hétfői hullócsillag gyertya hatása alatt van, amit a piac az 50 napos mozgóátlagon rajzolt 50 pontnál. A bankok továbbra is az egyik leggyengébb ágazat az utóbbi esések időszakában. Miután a 446-os támasz elesett, valószínűnek tűnik a 43.30-as éves mélypont tesztelése.

Az index 1.58% mozgással 44.97 ponton zárt.

Biotech ($BTK)

A biotechnológia szektor múlt heti erős zuhanása után a pénteki nap egy kis nyugalommal szolgált. Bár az emelkedés nem vitte az indexet az EMA200 indikátor szintje fölé – a terület fölé, amit csütörtökön veszített el.

A szektor 0.59% mozgással 1007 ponton zárt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.