BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már a svájci frank is gyengül

Azt, hogy az EUR/USD 1,30 fölé szúrogat, még magyarázhatná a dollárnak a nyáron elromló amerikai makrogazdasági kilátások miatti gyengülése, de az euró a svájci frankkal szemben is szépen erősödik, azaz biztosan nem csak erről van szó – írja elemzői kommentárjában a Concorde.

A svájci frankkal szembeni erősödést segíthetné az a mai hír, mely szerint a júniusi svájci export az október óta tartó folyamatos hó/hó alapú bővülés után hirtelen alaposan beszakadt, szezonálisan tisztítva 6,4 százalékkal csökkent a májusi adathoz képest.

Ez a fejlemény azonban - legalábbis ami a júniust illeti - legfeljebb a várakozások szintjén gyengítheti frankot, ugyanis a júniusi svájci import a tavaszi megugrás után ennél is nagyobb mértékben, majdnem 10 százalékkal csökkent hó/hó, így a külkereskedelmi mérleg többlete jelentősen nőtt is. Ezek után azonban nem lenne meglepő, ha majd a következő hónapok is azt jeleznék, hogy a svájci frank már elég drága lett ahhoz, hogy érdemben rontsa az export versenyképességét - a frank gyengülésében talán már ez is benne van.

Az euró erősödését segíti továbbá az európai banki stressz tesztekkel kapcsolatos híráramlás is. A stressz tesztek még folyamatban vannak, de a csordogáló, vagy inkább csepegtetett információk szerint összességében stabil képet festenek majd az európai bankrendszerről - leginkább ez, tehát a piacok megnyugtatása lehet a stressz tesztek valódi funkciója, és nem az, hogy valóban feltárják az európai bankrendszer veszteségtűrő képességét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.