BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Máris csökkent a banki szigor

A Bázeli Bizottság enyhített több, a bankok likviditására és tőkefelhalmozására vonatkozó szabályon, ugyanakkor szigorúbb szabályokat vezetett be a hitelezhető összegek terén.

A bizottság lehetővé teszi, hogy bizonyos vagyoneszközök -, beleértve más pénzügyi cégekben lévő kisebbségi tulajdonrészeket - tőkének számítsanak. A szervezet ugyanakkor első ízben és globálisan a saját és az idegen tőke arányára nézve felső határt szabott meg, ami 2018-ra kötelezővé válhat, amíg további kiigazítások nem történnek a bankok eszközei kiszámításának módszerében.

"Minden kompromisszum ellenére a bankok még nem menekültek meg a szigorúbb tőke- és likviditási szabályoktól" - véli Frederick Cannon, a New York-i székhelyű Keefe, Bruyette and Woods vezető részvénytőke-stratégiája. Franciaország és Németország vezette azokat a lobbi törekvéseket, amelyek a banki szabályozás fellazítására irányultak. Németország még nem is írta alá a hétfői előzetes megállapodást - közölte Sabine Reimer, az illetékes német szabályozó hatóság szóvivője a Business Weekkel. Németország egyébként nem is írta alá az előzetes megállapodást.

A 27 ország nemzeti bankjait és felügyeleteit tömörítő bázeli bizottság a G20-ak kérésére dolgozza ki a globális pénzügyi szabályokat, amelyeknek elvileg az év végéig hatályba kell lépniük. A szervezet viszont közölte, hogy több rendelkezést nem fognak határidőre teljesíteni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.