BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem kell az olaj – 50 dollárig is zuhanhat az ár

A JPMorgan az idei, és a jövő évre vonatkozó olajár előrejelzését is erőteljesen csökkentette, mert meglátása szerint a globális gazdaság gyengélkedése miatt nyomott marad a kereslet.

A JPMorgan a korábbi, 81,75 dolláros hordónkénti árról 77,25 dollárra módosította a New York-i árutőzsdén forgalmazott WTI nyersolaj várható árát az idei évben. A nyersolaj ára jövőre is a korábban vártnál alacsonyabb marad, egy hordóért 2011-ben az elemzők szerint 79,25 dollárt adnak, szemben a korábban megjósolt 90 dollárral.

Lawrence Eagles, a tanulmány szerzője a Bloomberg szerint úgy fogalmaz: magasabb kockázat mellett szűkebb sávban és alacsonyabb szinteken mozog majd az olaj ára az elkövetkezőkben. Az olajár csökkenését vetíti előre az amerikai nyersolajkészletek növekedése, valamint az OPEC országok termelésének növekedése is. Miután a múlt évben összesen 78 százalékot drágult, idén eddig 0,5 százalékot veszített árából a nyersolaj, a keresletre pedig a Gate International vezető elemzője szerint lefelé ható nyomást gyakorolhat, hogy Kínában is egyre nagyobb az igény a megújuló energiaforrások iránt.

A JPMorgan elemzője szerint ha a helyzet változatlan marad, a vezető OPEC tagországok bizonyára arra kérik majd a kevésbé jelentős államokat, hogy csökkentsék termelésüket. Azonban az olajexportőrök részéről a legkisebb késlekedés is 50 dolláros mélységbe lökheti az árat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.