BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Remény a frankhiteleseknek - Amerika erősíti a forintot

Folyamatosan, immáron több mint egy hete töretlenül erősödik a forint a meghatározó devizákkal szemben.

Eközben két hónapos csúcsára erősödött az euró is a dollár ellenében, mindenekelőtt a már megjelent és kellemes meglepetést okozó második negyedéves vállalati gyorsjelentéseknek, továbbá a csillapodó európai adósságválságnak köszönhetően. Elemzői vélemények szerint amennyiben kitartanak a pozitív folyamatok, úgy őszre az euró ára tartósan 275 forint alá szorulhat, a dollár a 215-ös, míg a svájci frank a 205 forintos szint alatt állapodhat meg.

Kissé sarkított a megállapítás, mégis ki lehet jelenteni, addig erősödik a hazai fizetőeszköz, amíg emelkedő tendenciát mutat a tengerentúli Dow Jones index – fogalmazta meg kérdésünkre a leegyszerűsített választ Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Emellett a dél-európai országok kötvénykibocsátásaira is érdemes odafigyelni: tegnap az olasz és a portugál, ma pedig a spanyol aukciók kerülnek a nemzetközi befektetői érdeklődés középpontjába. Egyértelműen arra utaló jelek vannak a nemzetközi gazdaságban, hogy kezd oldódni az elmúlt hónapok hangulatát meghatározó európai adósságválság. Már Portugália kormánykötvény-adósi osztályzatának agresszív leminősítése sem rengette meg a forintot. Most talán csak a Nemzetközi Valutaalappal kapcsolatos negatív hírek gyengíthetnék a nemzeti valutát.

A nemzetközi befektetői hangulat tehát úgy tűnik, oldódott némileg, s kedvezőbbre fordult. Ennek eredményeként a kockázatosabbnak ítélt térségek, így a közép- és kelet-európai régió is újból csábító befektetői környezetnek számít.

Egyértelműen a pozitív külföldi hangulatnak köszönhető a hazai fizetőeszköz tartósabb, relatíve kedvező árfolyama az Erste Bank makrogazdasági elemzője szerint is. Árokszállási Zoltán ugyanakkor kiemeli, mindez csupán a rövid távú mozgásokat határozhatja meg. Az óvatos figyelmeztetés ellenére a szakember hosszabb távon sem pesszimista. Szerinte a magyar gazdaság fundamentumai jók, önmagukban is és más uniós tagállamokhoz viszonyítva is. Így az elemző reálisnak tartja a 275 forintos euróárfolyam elérését, akár már napokon belül; de szeptember elejére egészen biztosan ezen a szinten állapodik meg a hazai deviza. Az év végére pedig az uniós fizetőeszköz 270 forintos jegyzésára is elérhető – tartja Árokszállási Zoltán.

A mai nap némileg ellentmond a középtávú elemzői várakozásoknak, hiszen a svájci frank 208,18, az euró 279, 77, míg a dollár 218,23 forintot ér.

Friss devizapiaci adatokat itt találhat

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.