BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra itt a bika - Vigyázzunk az IMF előrejelzéseivel

Újra elővezették a bikát a nemzetközi piacokon, miután a tengerentúli indexeket földkörüli pályára állították a szereplők – jelenti a Cashline.

Az optimizmus részben onnan fakadhat, hogy az IMF megemelte 2010-re vonatkozó növekedési prognózist. Az előrejelzés szerint a világgazdaság 4,6 százalékkal bővülhet idén az áprilisban publikált 4.2 százalékos becsléssel szemben.

A 2011-re vonatkozó 4,3 százalékos ütemet az IMF változatlanul hagyta. A 2010-es emelésben a vártnál nagyobb ütemű első féléves növekedés játszotta a szerepet, amit főleg Kína, India és Brazília szolgáltatott, de a fejlett gazdaságok is a korábbi becslésnél erősebb ütemben bővülhetnek (2,3 százalék helyett 2,6 százalék). Az elemzés kiemeli, hogy a fejlett gazdaságokat leginkább Észak-Amerika vezetheti, az eurózónában pedig további stimulusokra lehet szükség. A világgazdasági fellendülést azonban a közelmúltban tapasztalt piaci ingadozás veszélyeztetheti. A G7-ek növekedési ütemét – az Egyesült Államok - kivételével mérsékelték 2011-re.

Az IMF prognózisait nem árt óvatossággal kezelni, mivel ezek az intézmények mindig óriási fáziskéséssel hozzák ki előrejelzéseiket, a számaik főleg a múltból táplálkoznak. Tavaly áprilisban jöttek ki a legpesszimistább forgatókönyvvel, miután a piac már márciusban túl volt a mélypontokon. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a tegnapi amerikai és ma reggeli ázsiai ralit a hetek óta mélyülő, éves csúcsot döntő pesszimizmus és így heves short zárások is segíthették.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.