BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra rali a vezető börzéken

Az euró jegyzése kéthavi csúcsot ért el és az ázsiai részvények jegyzése pedig a két hét alatti legjobb emelkedést mutatták csütörtökön, miután a State Street Corp. amerikai pénzügyi társaság szerdán közölte, hogy a negyedévi árbevétele messze meg fogja haladni a várakozásokat.

Az amerikai cégről szóló hír mentőövet nyújt a befektetőknek, akik így kockázatosabb eszközök felé fordulhatnak, miután az utóbbi hetekben lehangoló gazdasági jelentések jelentek meg. Ennek nyomán a Wall Street hat hét alatt a legnagyobb egynapos növekedést érte el – jelenti a Reuters.

Az ázsiai és - Japán kivételével - a csendes óceáni térségbeli részvényeket tükröző MSCI index 2,1 százalékos növekedést ért el, ami a legmagasabb emelkedés június 29. óta, és vélhetően a legjobb egynapos teljesítmény június 21. óta, élén az anyag- és pénzügyi részvényekkel.

A Nikkei index pedig 2,7 százalékkal emelkedett, 9525 pontra, és a jelek szerint abba az irányba tart, hogy több mint egy hónap után az egy nap alatt elérhető legjobb növekedést mutassa. A piaci megfigyelők óvatosak azzal kapcsolatban, hogy vajon tartósak maradnak-e ezek az emelkedések.Ugyanakkor a következő hetekben esedékes, az erőteljes vállalati árbevételekről szóló jelentések és értékesítési prognózisok csillapíthatják a recessziót miatt továbbra is feszült befektetők félelmeit.

A túladott helyzetből jött a visszapattanás, nagyjából ennyire is számítottunk. Segített a State Street, banki letétkezelő vártnál jobb jelentése is, de leginkább a túladottság - sok ciklikus papír idei csúcsához képest 30-40%-ot esett ... - az ok. Ami pozitívum, hogy napon belül folyamatosan jöttek a vevők. Ezzel ugyan fontos technikai szint fölé került a piac, de innen szerintem sokkal nehezebb lesz az emelkedés, elsősorban a romló makrók miatt. Én itt adnék már el megint, bár még egy követő nap az emelkedésben könnyen elképzelhető - írja Móró Tamás a Concorde elemzője a csoport Facebook-oldalán.

Ami inkább látszik biztosnak, hogy a nyár ellenére továbbra is volatilis piac jön, ráadásul a jövő héttől jelentési időszakkal tetézve.

Még egy potenciális piacbefolyásoló hírforrás lehet az európai banki stressz tesztről szivárgó információk. Tegnap, miután kijött, hogy görög államcsőddel is számolnak az EU stressz tesztekben, emelkedni tudtak a bankok, mivel ez azt sugallja, hogy szigorúbb követelményeknek is megfelelnek, mint amit korábban vártak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.