BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vörös nap a BÉT-en, lélegeztető gépen a forint

A forint a Budapesti Értéktőzsde zárásakor az egy éve nem látott gyenge szint közelében mozgott az euróval szemben, a blue chipek egytől egyig mínuszban fejezték be a napot.

Egy euróért a záráskor 291,43 forintot adtak, a hazai deviza a kamatdöntést követően a 292 feletti szintet is meglátta. Utoljára tavaly áprilisban járt ilyen magasságokban a forint a közös európai devizával szemben, akkor épphogy 292 forint alatt maradt az euró ára. A dollárért 224,77 forintot adtak, a svájci frank ára 213,31 volt.

A BUX 2,90 százalékos mínuszban, 21 843 ponton zárt. A budapesti parketten kora reggel kezdődött a mélyrepülés, és azóta sem változott sokat a kép, bár a fontosabb részvények veszteségei kissé mérséklődtek a nap végére. A legnagyobb vesztesnek egész nap az OTP számított, a bankpapír végül 5,64 százalékos mínuszban, 4 850 forinton zárt. A Mol ára 2,88 százalékkal, 20 000 forintra csúszott, a Magyar Telekom 1,59 százalékot veszített értékéből és 677 forinton végzett, a Richter 1,11 százalékos mínuszban, 43 805 forinton végzett.

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt

Ma az IMF tárgyalások megszakadása vezérelte a piacokat, a befektetők feszültségét a jegybank sem tudta enyhíteni. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa ma változatlanul hagyta az alapkamatot és hitet tett a forint árfolyamának stabilizálása mellett. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője úgy látja: az MNB döntése logikus, a jegybank jelenleg kivárásra játszik és igyekszik a piacokat megnyugtató lépéseket tenni.

A szakértő hozzáteszi: a forint a kamatszint kihirdetését követően sem igen tudott erősödni, és várhatóan a hazai deviza a következő hetekben-hónapokban alultejesít majd. Suppan 287-289 forint közötti euróárfolyamot valószínűsít a következő időszakban. Hasonló fejleményeket várnak londoni elemzők, akik szerint közvetlen következményekkel nem, bizalomvesztéssel viszont számolni kell a fejlemények kapcsán.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.