BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A bikák előbújnak

A Wall Street tegnap végre lökést kapott a befektetőktől a pletykáknak köszönhetően, amik a felvásárlások és egyesülések körül terjengnek. A Dow Jones háromjegyű emelkedést produkált az elmúlt ötnapi sorozatos esés után. Az ipari termelés javulása a vártnál is nagyobb volt, és a kiskereskedelmi óriások ígéretes gyorsjelentései sem hagytak kétséget, hogy merre fog menni a nap.

A befektetők reagáltak a hírre, mely szerint az ipari termelés erős és hatékony maradt. A Home Depot barkácsáruház (HD $28.31 +3.4%) részvénye a vártnál is jobb jelentés hatására ugrott meg. A világ legnagyobb kiskereskedelmi áruházlánca, a Wall Mart (WMT $51.02 +1.21%) szintén a vártnál jobb profit hatására emelkedett, valamint az egész éves kilátások feljavításának híre is segített, mely a költségek csökkentésének köszönhető. A vállalat azonban figyelmeztetett, hogy a gyenge lábakon álló gazdaság befolyásolhatja a vásárlóik költekezését.

Kedden a piac végre erőt mutatott. A legerősebb szektorok az ingatlan és a kiskereskedelem voltak 2.7% körüli emelkedésükkel. A Dow Jones +1.01%-kal 10302 pontra, az S&P500 index +1.22%-kal 1079 pontra, a NASDAQ pedig +1.26%-kal 2182 pontra gyengült. A NYSE-n mindössze 0.98 milliárd részvény cserélt gazdát.

Újra középpontba kerültek a felvásárlások és egyesülések. A Potash részvényei hatalmasat drágultak (POT $143.17 +27.66%) a szokatlan lépésre, miután a műtrágya-gyártó vállalat visszautasította a BHP Billiton (BHP $70.21 –2.4%) felvásárlási ajánlatát. Az ajánlat 38.5 milliárd dollárra értékeli a céget, ami részvényenként 130 dollárnak felel meg. A Potash versenytársai, a Mosaic (MOS $55.60 +8.74%) és az Agrium (AGU $68.89 +4.58) szintén drágult az optimista hangulatban. A Potash-ról érkező hír elég erős volt ahhoz, hogy újra felhívja a befektetők figyelmét a felvásárlások piacán emelkedő aktivitásra.

„Három nyilvánvaló okból emelkedtünk ma: először is, már öt napja hanyatlott a piac. Másodszor, mivel a befektetőket elkápráztatta a felvásárlások piaca az unalmas nyári napon. Harmadszor pedig a Wall Mart bátorító utalásai érkeztek, amik megvilágítják, hogy az amerikai fogyasztó tetszhalott állapotáról szóló híresztelések túlzóak.” – állítja Art Hogan, a Jefferies vezető stratégája.

S&P 500 (SPY)

A széles körű bevásárlási hullám egy kis forgalom hátán emelkedő napot eredményezett. A pozitív mozgás azonban nem lépett túl egyetlen fontosabb ellenállási szintet sem. A részvények erős emelkedéseket mutattak a nap folyamán, és a nap végére az elmúlt két hét legjobb napját hozták össze. A jókedv azonban még így is elhalványult a nap végére, amikor az emelkedés haszonélvezői készpénzzé akarták tenni a jó napot, és a profitok realizálásába kezdtek ahelyett, hogy nyitva hagyták volna pozícióikat a következő napra. A nap folyamán a bikák sikeresen kitörték az EMA200 szintjét a piaci korrekció színeiben. A 110 pontos szintet is megérintették. A vevők azonban nem tudták megtartani ezeket a területeket, és a nap vége felé az index visszahanyatlott.

Az index +1.22% mozgással zárt 1079 ponton.

NASDAQ (QQQQ)

A Nasdaq nem adja fel egykönnyen az EMA200 szintjét. A rendíthetetlen küzdelem a bikák és medvék között ezen a szinten, 44.87 ponton zajlik tovább. Az eladók próbálják lenyomni az indexet, de a vevők sikeresen szívják fel a kínálatot. Ezeken a szinteken várhatóan fékezőerő lép működésbe, és az index rövidtávon meg van mentve. A szint elesése esetén a medvék célja a 43.86 pont lesz.

A chipszektor a múlt héten közel került az éves mélyponthoz, ahogy eltávolodott a 200 napos hosszú távú mozgóátlagtól.

Bankok ($BKX)

A bankok továbbra is szűk sávban kereskednek a júliusi támasz 45.80-as szintje környékén. Várható a letörés ezekről a támaszokról, melynek során a júliusi mélypont 44.39-es értéke is tesztelés alá kerül.

Biotech ($BTK)

Az index esése csütörtökön és pénteken az EMA20 és EMA50 vonalán állt meg. A júliusi pozitív lendület még érvényben van, és az emelkedő trendvonal még mindig támaszul szolgál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.