BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak idő kérdése a tűzijáték a kötvénypiacokon

Folytatták az aggodalmaskodást a nemzetközi piacok, miután a tengerentúli indexek is lefordultak a kereskedés végére, valamint a japán tőzsde újabb éves mélypontja is mutatta a hangulat előjelét ma reggel – jelenti a Cashline.

A vietnami börze ma átlépte a medve piac "hivatalos" definíció szerinti szinteket, a csúcsához képest 20 százalékos esést tükrözött. A félelmeket talán a ma délután napvilágra kerülő amerikai lakáspiaci adat is táplálhatja, hiszen újabb mélypontot várnak a szereplők a használt lakások értékesítésénél.

Miután áprilisban kifutottak a lakásvásárlással összefüggő adókedvezmények, az amerikai ingatlanpiac újabb összeomlás jegyeit produkálja, ami azért problémás, mert az eddigi 8 recesszióból 7-szer az ingatlanpiac rántotta ki a gödörből a gazdaságot, vagy legalábbis igen komoly tényező volt a konjunktúra elindulásában.

Az aggodalom mélyebb hátterében az van, hogy az amerikai gazdaság egy Japánéhoz hasonló hosszú távú agóniára lesz ítélve, ami az elmúlt két éves időszakban nagyon népszerűtlenné tette a részvényeket, viszont lufit fújt a kötvények piacán.

Azonban a kötvények sem nyújtanak biztonságot, hiszen egyrészt, ha mindenki odamenekül, csak az első kiszállók nyernek rajta, másodsorban a brutális államadóssággal rendelkező Egyesült Államok fizetőképességét egy deflációs spirál gyakorlatilag zéróra csökkentené figyelembe véve, hogy a magán megtakarítások szintje sem kielégítő (Japánban a belső megtakarítás képes finanszírozni az államadósságot). Hogy mikor lesz tűzijáték a kötvénypiacokon, csak idő (és valószínőleg nem évek) kérdése...

A Concorde szerint is szomorúan alakulnak a részvény-árfolyamok ma reggel. A Nikkei mai esésével hivatalos bear piaci üzemmódba váltott (elvileg a lokális csúcshoz képest 20 százalékos esést hívnak bear piacnak), nálunk meg a forintra hat legrosszabbul a hangulat (EUR/HUF 284,1 a szerdai 276,3 után) - írják a csoport Facebook-oldalán.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.