BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól fialnak a papírok, mégis eladást javasolnak az elemzők

Warren Buffett cége, a Berkshire Hathaway a várakozások szerint 2006 óta nem látott profitnövekedésről számol be. Ennek ellenére az elemzők egy része a "W" alakú recessziótól tartva a részvények eladására bíztat.

Nem Buffett vállalata az egyetlen, amely példázza a piaci elemzők ellentmondásos helyzetét. A Bloomberg csaknem 160 ezer vállalat adatait gyűjti, ezeknek kevesebb mint 29 százalékát ajánlják vásárlásra a szakértők – erre 1997 óta nem volt példa. Az elemzők egyre pesszimistábbak, annak ellenére, hogy az S&P 500 vállalatai 1988 óta nem látott, 36 százalékos profitnövekedést produkálnak a várakozások szerint.

Paul Zemsky, az ING Investment Management munkatársa úgy fogalmazott: az emberek a kerítés tetején ülnek. Az 550 milliárd dolláros alapot felügyelő cég szakértője szerint a befektetők ránéznek a cégekre, megállapítják, hogy a profitok megfelelőek, a készpénztartalék elégséges, azután felteszik a kérdést: mi történik, ha duplafenekű recesszió következik be?

A piac kapkodhatja a fejét, miközben a Fed elnöke, Ben Bernanke hangsúlyozza, hogy mindent megtesz a gazdaság stabilitásának biztosításáért. Jelenleg a Bloomberg által jegyzett amerikai, angol, japán, és brazíliai papírok 54 százaléka esetében a tartás a javasolt magatartás. És bár az amerikai papíroknak csak 5,1 százalékára javasolnak eladást (ilyenre 2003 óta nem volt példa), a múlt hónapban rekord szintet ért el a tartásra, illetve eladásra javasolt részvények együttes aránya. Ez összevonást indokolja, hogy a BlackRock elemzője szerint a papír tartása a történelmi tapasztalat szerint hosszú távon eladást jelent.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.