BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább száguld az arany

Az aranyárfolyam nyár eleji konszolidációját lassú, de biztos növekedés követte augusztusban. A 4 százalékos, egy hónapon belüli áremelkedést követően a június végi történelmi rekord már csak karnyújtásnyira van. Amint az akkori 1 257 dolláros unciánkénti rekordszintet áttöri a jegyzés, a megugró technikai kereslet gyors ütemben 1 275 dollárig is hajthatja a sárga fém kurzusát – tájékoztat az aranypiac.hu.

Miután az idei év első hat hónapjában 14 százalékot emelkedett az arany árfolyama, számos szakértő számított egy határozottabb visszarendeződésre a nyári uborkaszezon során. A konszolidáció azonban csekély mértékű lett, és az árfolyam már augusztusban – jóval az októberben várt, szezonális keresletnövekedés beköszönte előtt – megkezdte ismételt menetelését.

Az aranyár mind keresleti-fundamentális okokból, mind chart-technikai támaszait tekintve rendkívül stabil. Egy lehetséges markáns árcsökkenésnek jelenleg semmi jelét nem látni, éppen ellenkezőleg! Az is erősíti a bika hangulatot és a további árnövekedés valószínűségét, hogy az elmúlt hetekben még úgy is tudott emelkedni az árfolyam, hogy az utóbbi időszak eufórikus aranyláza mára valamelyest lehiggadt. A piac tehát nemcsak hogy nem túlfűtött, hanem inkább belső erőtől duzzad. Mindez biztató jel a jövőre nézve, ami az elkövetkezendő 6-12 hónapban 1 300 és 1 500 dollár/uncia közötti prognózisra ad lehetőséget.
 
Az aranypiaci fundamentumok mellett mindig érdemes szemmel tartani a technikai elemzés indikátorait is. Az arany grafikonjából levezethető, hogy jelenleg 1 200, de még határozottabban 1 150 dolláros unciánkénti aranyárnál egy alsó támasz húzódik. Ezen árszintet lefelé áttörve technikailag gyors ütemben csökkenhetne a nemesfém jegyzése a következő támasz-szintekig, amelyek 1 125, 1 100 vagy még lejjebb, 1 075 dollárnál találhatóak. Egyértelműen látszik ugyanakkor, hogy jelenleg minden 1 200 dollár alatti ár gyakorlatilag azonnali aranyfelvásárlási hullámot vált ki az ázsiai (Indiában, Kínában, Dél-kelet Ázsiában és az Öböl-államokban) fogyasztóknál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.