BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vége a Fitch, a Moody’s és az S&P uralmának?

Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) a közelmúltban módosította a hitelminősítők tevékenységére vonatkozó szabályokat, amelynek alapján olyan cégek is készíthetnek minősítést, amelyek erre nem kaptak megbízást.

17g-5 – ez a jelzés takarja azt a módosított szabályt, amely gyökeresen átalakíthatja a hitelminősítők piacát. A rendelkezés értelmében növekszik a tranzakciók átláthatósága, így azok a cégek is hozzájutnak a minősítéshez szükséges adatokhoz, amelyek nem kaptak megbízást a minősítés kialakítására. Az új szabályozás célja a minősítői piac bővítése, de ennek a hitelminősítő cégek nem örülnek túlzottan. A Fitch például már közölte, hogy nem tartja valószínűnek, hogy olyan papírokat is minősítsen, amelynek a kibocsátója erre nem adott megrendelést.

David Basra, a Citi EMEA régióért felelős tartozásfinanszírozási osztályának vezetője cinikus a módosítással kapcsolatban, úgy látja, nem valószínű, hogy a rendelkezés eléri a célját, és csak növeli a bürökráciát. Basra szerint a cégeknek el kell dönteniük, hogy hisznek-e a hitelminősítőknek, vagy sem. Ha igen, akkor valószínűleg nyugodtan támaszkodnak bármelyikük véleményére, ha nem, akkor nem veszik figyelembe a döntésüket. Ezt a helyzetet Basra szerint nem fogja megváltoztatni az a tény, hogy a módosítás nyomán elvileg több hitelminősítő léphet színre, ettől legfeljebb csak zavarosabb lesz a kép.

Mindenesetre a kérdés már nem csak elvi, hiszen a Realpoint már bejelentette, hogy megbízás nélkül is minősít majd egyes ingatlanalapú jelzálogkötvényeket. Az FT Alphaville megjegyzi, hogy ez a cég ennek az eszköznek a specialistája, és a blog szerzőinek kedvence részletes és ingyenes elemzéseinek köszönhetően.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.