BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Lehman volt vezére a kormányt okolja a katasztrófáért

Dick Fuld, a Lehman Brothers korábbi vezérigazgatója a pénzügyi válságot vizsgáló bizottság előtt arról beszélt, hogy a pénzintézet összeomláshoz Washington is hozzájárult azzal, hogy nem adott meg minden segítséget.

A Lehman Brothers 2008 szeptemberében bekövetkező csődje a globális pénzügyi válság nyitányának tekinthető, Dick Fuld volt vezérigazgató szerint azonban nem kizárólag a mostanra jelképpé vált pénzintézet okolható a történtekért. Az ex-menedzser az illetékes kongresszusi bizottság előtt azt mondta, a kormány olyan támogatásokat tagadott meg a Lehmantól, amelyeket később a szektor minden más szereplőjének megadott - tudósít a Reuters.

Fuld ezek között említette a pénzintézet holdingcéggé történő alakítását, és hangsúlyozta, hogy a Lehman nem vehetett részt a Fed kiterjesztett, kedvező kamatozású hitelprogramjában. A vezér állítása szerint 2008 szeptember 14-én, vasárnap Washington felszólította a bankot, hogy még az ázsiai börzék megnyitása előtt kérjen csődvédelmet. Holott – állítja Fuld – ha a fenti segítséget megkapták volna, akár ezen az utolsó napon, akkor legalább szabályozott körülmények között fejezhette volna be tevékenységét a Lehman.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.