BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kinek lesz igaza a munkaerőpiac kapcsán?

Az ADP intézet augusztusi becslése szerint ugyanis 10 ezer fővel csökkent a magánszféra foglalkoztatottainak száma augusztusban, míg a mai szövetségi adatok kapcsán továbbra is 41 ezer fős bővüléssel számol a konszenzus – tudósít a Cashline.

A komplett adat kapcsán továbbra is mínuszos az összkép, ez döntően a kormányzati szektor szezonális munkáihoz kötődik, amelyek még 1-2 hónapig mínuszba taszíthatják ezt az indikátort.

A kormányzati statisztika kapcsán egyre gyakrabban merül fel az a vízió, hogy ennek statisztikai szemléjekor csak részben támaszkodnak a munkaügyi központok adataira, mivel a kimutatás egy része egy nehezen konkretizálható születés/halálozási modellből származik.

Ez természetesen jelentősen torzíthatja az adatokat, nem véletlen, hogy pont ezen munkaerőpiaci adat kapcsán rendszeresek a korrekciók a megelőző hónapok értékei kapcsán. Ezért érdemes figyelemmel kísérni a korábbi hónapokra vonatkozó esetleges revíziókat, bár a befektetők figyelme alapvetően csak az aktuális havi adatra irányul.

Ennek kapcsán megjegyeznénk, hogy a munkaerőpiaci ráta sem ápol közvetlen kapcsolatot a havi kimutatásokkal, mivel az részben más adatbázison nyugszik és a munkaerőpiacon aktívnak tekintettek számával relatíve széles sávban lehet játszadozni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.