BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kinyílt a bűvészdoboz pénteken

Mágikus számok láttak napvilágot az amerikai munkaerőpiacról. Az adatok természetesen felülmúlták a piaci várakozásokat és a visszamenőleges korrekció is nyugtatólag hatott a befektetőkre – fogalmaz a Cashline.

Az persze más kérdés, hogy a jelenlegi piaci hangulatban megint jolly joker-ként működnek a makroadatok. Amennyiben egy, a gazdasági teljesítmény javulását tükröző adat lát napvilágot, akkor ez vonzza a befektetőket a parkettre, míg egy harmatos indikátor a Fed mint mentőangyal szerepvállalását és monetáris stimulusát húzza elő a kalapból.

Pénteken az előbbi történt, vagyis a csillogó adatok ismét felfűtötték az optimizmust. Amint azonban pénteken rámutattunk, az ördög ismét a részletekben rejlett. A statisztika ugyanis jelentősen torzult a születéseket/halálozásokat szemléltetni próbáló modell szerepvállalása révén. A nettó változást júliusban 6 ezer fővel módosította ez a tényező, míg augusztusban 115 ezer fővel javította kimutatást ez a modell.

Vagyis ezeket figyelmen kívül hagyva rendre -60 ezer és -169 ezer lett volna az év hetedik és nyolcadik hónapjában a foglalkoztatottak számváltozása, amelynek fényében nehéz a munkaerőpiac talpra állását pedzegetni. Ezen témáról vélhetően a következő hetekben még többet hallunk majd, tekintettel a novemberi kongresszusi választások mai, nem hivatalos kampánystartjára.

Maga Barack Obama elnök pozitívan értékelte az új makroadatokat, és e hétre friss, a gazdasági növekedést elősegítő ötleteket ígért. Mindez azonban semmiképp nem jelenti egy újabb konjunktúracsomag összeállítását a Fehér Ház egy nappal korábbi nyilatkozata szerint. Amy Brundage szóvivő előzőleg egyértelművé tette, hogy a második élénkítési hullámmal kapcsolatos, korábban lábra kapott híresztelés „hibás”. A megfontolás alatt álló újabb intézkedések az elnök korábbi javaslatain alapulnak, de egy második élénkítő csomag nem szerepel a kormányzat tervei között – idézi a Reuters Brundage-et.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.