BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lecsapnak a csaló hitelminősítőkre, de a Moody’s megúszta

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdebizottsága (SEC) úgy döntött, nem folytat eljárást csalás miatt a Moody’s ellen, ugyanakkor a hatóság feltérképezi jogi lehetőségeit a tengerentúlon zajló minősítési csalások kivizsgálása terén.

Az SEC tegnapi jelentésében közölte, hogy ejtette a vádakat a Moody’s ellen annak az 1 milliárd dollárnyi hitelnek a kapcsán, amelyet a minősítő cég a felszólítás ellenőre sem volt hajlandó alacsonyabban besorolni 2007-ben - tudósít a Bloomberg.

A cég 2006-ben olyan minősítési kritériumokat dolgozott ki, amelyek eredményeképpen a tizenegy, Európában forgalmazott termékük mindegyike a legmagasabb minősítést szerezte meg. Egy a Moody’s-nak dolgozó New York-i elemző észlelte a hibát, de a minősítő illetékes bizottsága úgy döntött, hogy ennek ellenére nem csökkenti a minősítéseket, a hírneve védelme érdekében.

Az SEC azzal indokolta döntését, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben nem világos számára, hogy mely esetekben járhat el. Ugyanakkor a hatóság közölte a hitelminősítőkkel, hogy felülvizsgálja jogi lehetőségeit, és a Dodd-Frank törvény segítségével szankcionálja azokat a minősítési csalásokat is, amelyek az Egyesült Államokon kívül valósulnak meg, de hatásuk az amerikai piacra is kiterjed.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.