BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még mindig a dollár "a deviza"

A Bank for International Settlements jelentése szerint továbbra is zöldhasúval bonyolítják le a globális devizakereskedelem túlynyomó részét.

A jelentést a Nemzetközi Fizetések Bankja (Bank for International Settlements - BIS) tette közzé, amelyet gyakran "a központi bankok bankjának" neveznek. A BIS a 2008-as pénzügyi válság óta most először készített felmérést, 53 központi bank részvételével.

A jelentés szerint naponta a világon mintegy 4 ezer milliárd dollár cserél gazdát. A legnagyobb forgalmat továbbra is Londonban bonyolítják le, amely a globális forgalomból 37 százalékkal részesedik. Az Egyesült Államok, amely a második legfontosabb valuta- és devizaközpont, szinte pontosan fele annyi valuta tranzakciónak ad helyet, mint London. A harmadik legnépszerűbb centrum Japán, 6 százalékos részesedéssel, amelyet Szingapúr, és Svájc követ 5 százalékkal.

A dollár továbbra is az a valuta, amelyben a forgalom legnagyobb része, 85 százaléka lebonyolódik, noha ez az arány csökkent a 2001-ben elért 90 százalékról. Az euró és a jen kereskedelme bővült az elmúlt három évben, de növelte részesedését az ausztrál-, és a kanadai dollár is. Szintén erősítettek a fejlődő piacok devizái, a növekedést a török líra, és a koreai von vezette. A font, és a svájci frank azonban veszített forgalmából.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.