BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mire számíthatunk holnaptól a tőzsdén?

Az elmúlt héten kedden és szerdán kicsit dinamikusabban folyt a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén, az előző hetinél is gyengébb forgalom ellenére ugyanis voltak nagyobb elmozdulások, a hét végére azonban lecsillapodott a piac. A piaci szakértők szerint azonban ez legfeljebb csak egy kis pihenés, az igazi irányok pedig később várhatók.

A BUX a múlt héten 847,53 ponttal, 3,85 százalékkal emelkedett, 22.871,90 ponton zárt pénteken. A vezető részvények közül az Egisnek és a Magyar Telekomnak mérséklődött az árfolyama, a többi blue chip nyereséggel zárta a hetet. A heti részvényforgalom 86,7 milliárd forintot ért el, míg az előző héten 98,6 milliárd forint értékben születtek üzletek.

Az index a 2009. december végi 21.227,01 pontos értékénél jelenleg 1.644,89 ponttal, 7,75 százalékkal áll magasabban. A múlt héten a befektetők főként a makroadatokra figyeltek, amelyek pozitív hangulatot keltők voltak.

Az árak kedden késő délután indultak el felfelé, elsősorban annak köszönhetően, hogy az inkább megnyugtatónak értékelhető amerikai makroadatok hatására a piacok enyhén pozitív fordulatot vettek. Szerdán nagy forgalomban, optimista nemzetközi hangulatban erősödött a BUX. A szerdai pozitív hangulatot már a kereskedés előtt megalapozta, hogy kedvező hírek érkeztek a kínai és az ausztrál gazdaságról. Csütörtökön lendületét veszítette a budapesti részvénypiac, és pénteken sem tudott begyorsulni, a héten tapasztalt lelkesedés kezdett elpárologni.

A CIB Bank elemzése szerint a piacok várhatóan továbbra is hektikus reakciókat mutatnak majd, érzékenyen, de nem tartósan reagálva az egyes makroadatokra. Szerdán a főbb amerikai es európai részvénypiacok raliztak, a pozitív kockázatvállalási korrekció nyomán a dollár gyengült az euróval szemben, áttörte az 1,28-as határt.

A svájci frank árfolyama a forinttal szemben az előző heti 219 forint feletti történelmi csúcs után újabb rekordot döntött a héten, 221,70 forint volt kedden reggel. Az euró ekkor 286,98 forintot ért.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.