BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Semmi nem szab gátat az arany száguldásának

Az arany ára csütörtökön tartotta magát Ázsiában, miután az utóbbi 24 órában az egymást követő ötödik napon ért el csúcsmagasságot ért el.

Kereskedők és elemzők azzal számolnak, hogy az arany ára áttöri a lélektani határnak tekintett unciánkénti 1 300 dolláros szintet, amint a piaci hangulat a tetőfokára hág a globális gazdaság állapota körüli aggodalmak kapcsán. Az áremelkedés annak ellenére következhet be, hogy a piac máris túlvett.

Az arany ára unciánként 0,2 százalékkal nőtt és 1291,80 dollárt ért el csütörtökön reggel, az ár tehát kissé elmaradt az újabb rekordnak számító, 1296,1 dolláros szinttől.

Az 1 300 dolláros szint néhány napon belül elérhető, ha a bizonytalanság megmarad - vélte Darren Heathcote, az Investec Australia kereskedelmi részlegének vezetője a Reutersnek nyilatkozva. A szakértő szerint, ha a ma megjelenő amerikai munkanélküliségi, illetve ingatlanértékesítési adat csalódást okoz, az további bizonyítékkal szolgál a gazdaság gyengélkedésre, ez pedig táptalaj az arany árfolyamának növekedéséhez. Az emelkedés jelzi előre a technikai elemzés is, eszerint a nemesfém hamarosan átlépheti az 1 310 dolláros határt.

Az arany ára 9 éve folyamatosan emelkedik. Az elmúlt évben 24 százalékos volt a növekedés, míg az idén eddig 15 százalékot könyvelhettek el a befektetők – áll az aranypiac.hu elemzésében. Az 1979-es év parabolikus görbéjének növekedési rátáját (275 százalék) viszonyítási alapul véve és az idei év első kereskedési napjának záró árával (1 121,50 dollár/uncia) számolva, az év végén 4 000 dollár feletti aranyárat kéne látnunk ahhoz, hogy az 1979-es aranybuborék megismétlődjön.

Az Aranyvilágtanács szerint a nemesfém nem túlértékelt, és egyelőre nem kell buborék kialakulásától tartani. A jelentés szerint a jövőben az aranyár további növekedését egyebek között a feltörekvő piacokról érkező kereslet is nagyban meghatározza.

A szervezet tanulmánya éles ellentétben áll Soros György Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatával, miszerint az arany piacán buborék van kialakulóban. (A magyar származású amerikai üzletember arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemesfém árfolyama nem drágulhat örökké, és hogy a nagy csúcsdöntéseket visszaesés szokta követni.)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.