BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb rekordon az alapok

Befektetés. Augusztus végére újabb rekordra ugrott a befektetési alapok vagyona – ez derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők
Magyarországi Szövetségének (Bamosz) frissen publikált adataiból. A szövetség tagjai a hónap végén már 3668,4 milliárd forintnyi vagyont kezeltek az alapokban, ez 111,5 milliárddal több az előző hó véginél, amely szintén historikus rekordnak számított. A befektetési alapok száma is emelkedett, a hó végén már 434 konstrukciójuk volt az alapkezelőknek. A legtöbb pénz, 1407 milliárd forintnyi a pénzpiaci alapokban volt, amelyek vagyona 14,6 milliárddal gyarapodott a nyolcadik hónapban. Augusztusban egyébként mind a likviditási, mind a klasszikus pénzpiaci konstrukciók vagyona nőtt.

Csökkent ellenben az érdeklődés a kötvényalapok iránt, ezek vagyona tovább zsugorodott, és a hónap végén ismét 300 milliárd forint alá került. Főleg a rövid kötvényalapoknál volt erős a csökkenés, ezek nettó eszközértéke 6,7 milliárddal lett kisebb.
Szintén veszítettek vagyonukból a részvényalapok. A nyilvános tiszta részvényalapok vagyona több mint ötmilliárd forinttal, a részvénytúlsúlyosaké nem egészen kétmilliárddal zsugorodott. Érdekesség, hogy a főleg intézmények számára hozzáférhető, zártkörű részvényalapoknál éppen fordítva történt: ezek vagyona több mint 80 milliárd forinttal gyarapodott augusztusban, és a hónap végére megközelítette a 470 milliárdot.
Az ingatlanalapok is tovább nőttek, és összvagyonuk ismét elérte a 400 milliárd forintot. Utoljára 2008 októberében volt az alapokban ennyi pénz, még azelőtt, hogy a tömeges visszaváltások miatt a pénzügyi felügyelet felfüggesztette volna a konstrukciókat. A garantált alapok népszerűsége is visszatért, az alapkezelők ez év nyarán sorra indították az új konstrukciókat, ennek is köszönhető, hogy a kategóriába tartozó alapok vagyona augusztusban is több mint 12 milliárddal, 465 milliárd forintra nőtt. A javarészt abszolút hozamra törekvő származtatott alapok nettó eszközértéke is tovább emelkedett, és átlépte a 100 milliárd forintos lélektani határt.
Utóbbiban minden bizonnyal szerepet játszott az is, hogy ezek az alapok egyre jobban teljesítenek. Augusztusban a legmagasabb, csaknem 10 százalékos hozamot is egy ilyen konstrukció, a Concorde Platina Delta alapja érte el. Négy százalék fölötti nyereséget hozott azonban a befektetők számára a szintén concorde-os Nyilasi 2015 és a Platina Pí is. Ezekkel a hozamokkal csak az Aegon nemzetközi kötvényalapja tudta felvenni a versenyt, amely augusztusban 4,8 százalékot szedett magára. A részvényalapoknál a legjobban az OTP ázsiai ingatlan- és infrastruktúra-alapja teljesített, a vegyes alapoknál pedig az Aberdeen abszolút hozamú konstrukciói vitték el a pálmát. A legrosszabbul az Erste és az MKB európai részvényalapjaival jártak a befektetők. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.