BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újraszabályozzák a bankrendszert

A központi bankok elnökei új szabályokról állapodtak meg azzal a céllal, hogy megakadályozzák a pénzügyi válság megismétlődését.

A svájci Bázelben tartott tartott találkozójukon megegyeztek arról,hogy a bankoknak az eddiginél több tőkét kell tartaniuk a tartalékjaikban. Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke szerint a Bázel III-ként ismert új szabályok "a tőkére vonatkozó globális irányvonalak fundamentális megerősitését" jelentik.

"Az átmeneti intézkedések lehetővé teszik a bankoknak, hogy megfeleljenek az új irányvonalaknak, miközben támogatják a gazdasági élénkülést" - tette hozzá.

A Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) közleménye szerint a kötelező tartalék rátát  lépcsőzetesen százalékra emelik, a biztonsági puffer 2,5 százalékos lesz, amelyet az egyes országok 0-2,5 százalékos további pufferrel egészíthetnek ki a mindenkori saját helyzetük függvényében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.