BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A piac ünnepel, a gazdaság süllyed - Miért?

Az előző heti mikro és makro adatok hatására a piac az ötödik folyamatosan emelkedő hetét zárta. A jelentésidőszak szokás szerint nagy port kavart a piacon az Alcoa (AA) harmadik negyedéves eredményével. Az adat 1 centtel meghaladta az elemzők elvárásait, pozitív hangulatot előre jelezve így a részvényárfolyamok alakulását tekintve.

Szerző: Tradenet Global

A pénteki lehangoló munkaerő piaci hírek csalódást keltettek a közgazdászok körében, a befektetőket viszont felbátorította.  A Dow Jones 1,6%-os növekedést könyvelhetett el a hétre vetítve, így átlépve a 11000 pontos pszichológiailag fontos szintet. Utoljára az index a május 6-i hatalmas zuhanás előtt járt ilyen magasságokban. Az S&P 500 1.7%-ot a Nasdaq Comp 1.3%-ot erősödött az elmúlt héten.

A munkaerő piacra vonatkozó hír- melyet szeptember hónapra vonatkozó egyik legfontosabb gazdasági mérőszámnak tekintenek- egy órával nyitás előtt látott napvilágot. Az amerikai gazdaság szeptemberben 95 000-es állásvesztést szenvedett el, miközben a munkanélküliségi ráta 9.6%-os magasságokban maradt. A Wall Street ezzel mit sem törődve pénteken is folytatta útját felfelé. Az új divat: vegyünk részvényeket, amikor a piac gyenge és adjuk el őket, amint a helyzet egy kis javulást mutat.

Az irónia az, hogy a Wall Streetnek esnie kellett volna erre a hírre. A munkanélküliségi ráta kétség kívül a gazdaság egyik fontos barométere, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. A szeptemberi adatok megerősítő jelzések arra vonatkozóan, hogy a gazdaság egy nagyon bizonytalan talajon próbálkozik a felépüléssel. Azonban kicsit meggondolva a dolgot, a befektetők tudják, hogy a rossz gazdasági adatok a Fedet újabb segélypolitikára fogják ösztönözni a következő november 3-án tartandó gyűlésen. Ez az oka annak, hogy a piac ünnepel, amíg a gazdaság süllyed. A legtöbb piaci szereplő arra számít, hogy a Fed hamarosan egy 500 milliárd dolláros eszközfelvásárlásról szóló tervet fog bejelenteni. Egy ilyen lépés a gazdasági növekedést 0.5-1%-kal segítené, az évre nézve pedig 2.5%-os erősödést hozna. Egy ilyen célszám talán megmenthetné a munkaerő piacot a további hanyatlástól.

Technikai szempontból vizsgálva a piacot az S&P 500 index már egyértelműen kitört a hetek óta tartó 1130 és 1150 pont közötti oldalazásából és egyértelmű felfelé trendben tartózkodik. A 1130-as szint ezen túl egy meglehetősen erős támaszként szolgálhat korrekció esetén. A részvények egyre csak emelkednek és újabb és újabb magasságokat érnek el. Az index következő ellenállási szintje 1173 pontnál található. Amennyiben ezt a szintet is elérjük, bekövetkezhet egy nagyobb szabású profit kivét. Abban az esetben ez a szint is elesik és folytatódik az emelkedés, akkor az index újra megcélozhatja éves maximum pontját az 1220-as értéknél.

Az elkövetkezendő héten sem lesz hiány hírekből és eseményekből. A jelentésidőszakot a nagyok folytatják: General Electric, Intel, JP Morgan és a Google is közzé teszik harmadik negyedéves riportjaikat. Jelentésük minősége meghatározhatja a következő hetek kereskedési irányát és a jelentésidőszak kimenetelét is előre vetíthetik. Továbbá képet kapunk az először munkanélküli segélyért jelentkezők számáról, az inflációról, a fogyasztói indexről és a kiskereskedelem helyzetéről is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.