BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Berúgták a tizenegyest az amerikai tőzsdéken

A Dow Jones-index ugyanis ismét 11 ezer pont fölé ugrott a pénteki kereskedésben. Ez négyhónapos csúcsot jelent, ám hozzátennénk, hogy az tengerentúli börzék szárnyalása gyakorlatilag augusztus vége óta töretlen tendenciát mutat - áll a Cashline legfrissebb elemzésében.

Ez a Cashline elemzői szerint döntően a monetáris lazítást érintő vízióknak köszönhető. Augusztus elején a FED-kamatdöntés kapcsán merült fel annak lehetősége, hogy a lejáró jelzálogkötvényeket a jegybank átforgatja amerikai államkötvényekbe. Ez akkor még csak szinten maradó összegeket jelentett, ám a FED elnöke, Ben Bernanke egy augusztus végi beszédében már további pénznyomdáról és monetáris lazításról beszélt.

Az amerikai indexek azóta már több, mint 10 százalékos pluszt könyvelhettek el, a technológiai túlsúlyú indikátorok pedig 14-15 százalékos többlettel büszkélkedhetnek az elmúlt másfél hónapos időtávot tekintve (ne feledkezzünk meg azonban az Apple túlsúlyáról, amely nagymértékben hozzájárult a Nasdaq és a Nasdaq100 index meneteléséhez).

Egyes elemzések szerint augusztus vége óta az eszközárakban már beárazták a piaci pletykákban emlegetett 1,000 milliárd dolláros eszközvásárlási programot, amelynek hivatalos bejelentése novemberben vagy decemberben esedékes. Természetesen a legizgalmasabb kérdés az, hogy amennyiben valóban sor kerül a program elindítására, az képes lenne-e további üzemanyagot biztosítani a tőzsdei piramisjátékoknak vagy esetleg a kiábrándulás venné át a kormányrudat a fent említett összeg nyilvánosságra hozatalát követően.

Emellett azt is érdemes figyelembe venni, hogy ez a bejelentés hivatalos formában akár el is maradhat, amely akár önmagában is komolyabb eladói nyomást hozhatna a parkettekre. Mindenesetre a novemberben esedékes amerikai szenátusi választások előtt a politikusnak nyilvánvalóan kapóra jön az alapvetően pozitív piaci hangulat.

Kolumbusz napja van az Egyesült Államokban, ennek megfelelően számos intézmény – köztük állami hivatal és bankok is – zárva tart. A tőzsdei kereskedés azonban zavartalanul folyik majd, a szokásosnál talán valamivel alacsonyabb likviditással. Keddtől azonban ismét helyreáll a rend a börzéken.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.