BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európa Kínának könyörög

Az eurózóna tagországai hivatalosan Kínához fordultak annak érdekében, hogy a kommunista ország ne tartsa mesterségesen alacsony szinten a jüan árfolyamát.

Az Európai Unió gazdasági illetékesei közösen szólították meg Wen Jiabao kínai miniszterelnököt a jüan ügyében. Az eurózóna vezetője, Jean-Claude Juncker, Olli Rehn pénzügyi biztos, valamint Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke nyilatkozatukban leszögezték, hogy a jüan alulértékelt - tudósít az AP.

Juncker megfogalmazása szerint a kínai deviza értékének jelentős növekedése mind az európai, mind a kínai gazdaság számára előnyös lenne. A három európai vezető azzal érvelt, hogy az erősebb jüan elősegíthetné a kínai belső kereslet növekedését. Az eurózóna pénzügyi vezetője szerint a júniusban meghozott, az árfolyam rugalmasságát növelő intézkedése nem bizonyult elégségesnek. Az euró-jüan árfolyam tehát most nem a megfelelő szinten mozog, egy esetleges devizapiaci háború pedig "rendkívül káros lenne" Juncker véleménye szerint.

Kína és a nyugati hónapok óta diplomáciai csatát vív a jüan kapcsán: az amerikai vállalatok szerint a deviza a valós értékénél 40 százalékkal olcsóbb, ez pedig tisztességtelen előnyt biztosít a kínai exportőröknek. A múlt héten az amerikai képviselőház elfogadott egy törvényt, amely kereskedelmi szankciókat tesz lehetővé Kína ellen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.