BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hetven éve nem volt ilyen fantasztikus szeptember

A részvénypiac veteránjai úgy ismerik a szeptember hónapot, mint a pénzügyi piacok Achilles-sarkát. Ez a szeptember azonban az elmúlt 71 év legjobb szeptembere volt.

Szerző: Tradenet

A Wall Street-en még mindig téma a dupla fenekű recesszió, vagyis egy újabb visszaesés lehetősége. Bár a gazdaság csak lassan javul, a részvények körüli hangulat és technikai környezet a múlt hónapban észrevehetően megváltozott. Az S&P 500 index +8.7%-os rekord hozamot ért el, a NASDAQ pedig elképesztő két számjegyű, 12%-os emelkedést mutatott.

Négyheti folyamatos emelkedés után a Wall Street enyhén hanyatlott. A Dow Jones –0.28%-ot, az S&P 500 –0.21%-ot, a NASDAQ pedig –0.44%-ot gyengült.

Az elképesztően jó hónap után sok befektető nem szívesen rakna nagy pénzeket az élesen emelkedő trend októberi folytatódására. Az uralkodó nézet szerint az emelkedés már közel jár a csúcshoz, legalábbis egy időre. Az időközi kongresszusi választásokat november elején tartják, és a statisztikák szerint a részvénypiac a választások előtti hónapban az utolsó 19 alkalomból 18-szor pozitív hozamokat eredményezett. A kockázat / nyereség arány így pozitívnak tekinthető - írja a Tradenet heti elemzése.

A befektetők első számú aggályát a jegybank szerepét betöltő Szövetségi Tartalékbank, a Fed kiszámíthatatlan természete okozza. Lehetnek a gazdaság teljesítményét jelző adatok jók vagy rosszak, a piac mégis elsősorban úgy mozog, ahogy a Fed üléseit követő beszédekből a befektetők sejteni vélik a tendenciákat. Egy fél- vagy egyéves befektetési portfolió megtervezésekor ez a tény nagyon megnehezíti az alapkezelők és az egyéni befektetők dolgát.

Pénteken William Dudley, a New York-i Szövetségi Bank elnöke úgy nyilatkozott, hogy a banknak valószínűleg újabb tervet kell kidolgoznia a gazdaság meg-megtorpanó javulásának támogatására. Míg egy ilyen terv segíti a gazdaságot és az alacsony kamatok fenntartását, néhány befektetők joggal aggódik, hogy az ilyen lépések következtében hosszú távon megemelkedik az infláció. Ezeket az aggályokat a devizakosár ellenében számottevően hanyatló dollár is alátámasztotta az elmúlt hetekben. Más oldalról viszont az árupiac, különösen az arany ára (melyet az infláció elleni védekező befektetésként is ismerünk) újabb csúcsokra emelkedett.

Technikailag az S&P 500 egy világos, szűk sávban oldalazik 1130 és 1150 pont között. Bár az 1150 pontot kitörte, ez csupán hamis tüskének bizonyult, és egyetlen napot sem bírta megtartani frissen szerzett értékeit. A piac épp erőt gyűjt a következő komolyabb elmozdulásához. Most, hogy annyi piac áll szélsőséges értékeken, a következő mozgás iránya egyszerre fog utat mutatni számos ágazatban, és érdekes dolgok történhetnek.

A harmadik negyedéves jelentési időszak ezen a héten veszi kezdetét. Az Alcoa és a PepsiCo elsőként jelentenek csütörtökön. Ahogyan az előző negyedévekben is, a cégek várhatóan jó eredményeket és várakozásokat fognak közzétenni, melyekkel kissé túlteljesíthetnek a várakozásokon. Senki nem számít hatalmas meglepetésekre.
Mindezeken túl a hét legfontosabb makrogazdasági adata a pénteki hivatalos munkanélküliségi jelentés, mely ezúttal minden eddiginél jobban befolyásolhatja a Fed-et, hogy újabb gazdaság-élénkítő lépéseket tegyen. Az elemzők enyhén javuló munkaerő piaci adatra számítanak.

A pénteki havi munkanélküliségi adat mellett más adatok is megjelennek a munkaerőpiacról. Szerdán az ADP magánszektorbeli foglalkoztatottság, csütörtökön pedig a heti adat jön ki az első alkalommal munkanélküli segélyért fordulók számáról.
A szolgáltató szektor beszerzési menedzser-indexe kedden lát világot. Hétfőn a használt ingatlanok adásvételi adata és a gyártói megrendelések számait ismerjük meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.