BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Néhány évig még biztosan jolly-joker befektetés az arany

Az amerikai befektetési bank az elkövetkezendő 12 hónapban unciánként 1650 dollárig látja rendületlenül menetelni az aranyárfolyamot – tájékoztat a nemesfém-befektetéssel foglalkozó aranypiac.hu.

A Goldman Sachs befektetési bank legfrissebb aranypiaci előrejelzése szerint  Januárig 1400 dollárba, áprilisig 1525 dollárba és egy év múlva már 1650 dollárba fog kerülni egy uncia befektetési színarany. „A csökkenő reálkamatok, az amerikai gazdaság talpra állásának lelassulása és a kvantitatív lazítások egyre valószínűbb újabb fordulója miatt tovább emelkedő aranyárra számítunk” – nyilatkozzák legfrissebb jelentésükben a Goldman elemzői, David Greely és Damien Courvalin.

Amint azonban az USA gazdasága ismét erőre kap, és a Fed enyhít az expanzív monetáris politikáján, nyomás alá kerülhet az aranyár. Ezzel azonban legkorábban 2012-ben lehet számolni a Goldman szakértőinek véleménye szerint.
 
Hasonlóan optimista előrejelzést tett közzé néhány nappal korábban a J.P. Morgan bankház is. Az amerikai nagybank szerint szintén az egyre fokozódó „Quantitative Easing” és a világ valutáinak egymással szembeni leértékelési spirálja a fő oka az aranyárfolyam erősödésének. Jelentősen megemelt előrejelzésben Michael Jansen, a J.P. Morgan fémpiaci stratégája, 2011-ben „folyamatosan 1400 dollár feletti” árfolyammal számol a korábban éves átlagban 1250 dollár/uncia árszinthez képest.
 
Az amerikaiak arany-optimizmusával némileg szembe megy a német Deutsche Bank szintén a napokban megjelent ágazati elemzése. Ebben úgy szól az érvelés, hogy október második felében a dollár átmeneti erőre kapása megtörheti az arany menetelését, ám ez a korrekció csak rövid ideig fog tartani. A dollár novemberben és decemberben ismét gyengülésnek indulhat, ami újbóli árfolyamcsúcsokra vezetheti az aranyat, azonban 2011 januárjában jöhet a hideg zuhany már egy erőteljesebb korrektúra formájában.

„A következő veszély a bikahangulatú arany-befektetőkre a jövő év első négy hetében leselkedik, amelyben a dollár az utóbbi 12 évből kilencben erősödni tudott” – szól a jelentés. Az arany januári statisztikája ezt azonban nem egyértelműen támasztja alá, hiszen az utóbbi 12 évben hétszer tudott emelkedni és ötször csökkent az arany ára a januári hónap első és utolsó kereskedési napjait összehasonlítva.
 
Mint ahogy arról a mai nap már beszámoltunk, a tegnap elért 1380 dollár feletti unciánkénti árral az arany újabb csúcsot döntött. A ma délelőtti kereskedésben tartja ezt a magas szintet az árfolyam. Az ezüst is folytatja erőteljes menetelését, és már 24,50 dollár környékén jár. Az év elején egy uncia ezüst még csak 17 dollárba került.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.