BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az alacsony alapkamat az alternatív befektetéseknek kedvez

Igaz a 3 százalékos középtávú inflációs célkitűzés fellett emelkedtek a fogyasztói árak októberben, azonban nem várható, hogy jelen gazdasági környezetben kamatot emelne a jegybank. Ez pedig tovább fokozhatja az alternatív befektetések iránti keresletet – mondta el Horvát István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A következő hónapokban az alacsony kamatpolitika hazai és nemzetközi szinten is folytatódik, a bankbetétekkel szemben továbbra is az alternatív befektetési lehetőségek kínálhatnak nagyobb hozamokat.

A tartósan alacsony szinten lévő jegybanki kamatok hatására az elmúlt hónapokban már rekordösszegre emelkedett a magyar háztartások befektetési alapokba fizetett megtakarításainak összege.

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legutóbbi statiszikája pedig azt mutatja , hogy az elmúlt negyedévben további 125,9 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban elhelyezett vagyon.

Ez a befektetési stratégia összhangban áll a piaci trenddel hiszen csökkenő kamatkörnyezetben a befektetők a betéti típusú termékek felől az alternatív befektetési lehetőségek irányába mozdulnak el, amilyenek a befektetési alapok – jegyezte meg a befektetési igazgató.

A világszerte igen magas munkanélküliség miatt egyelőre továbbra sem számíthatunk a jelenleg igen óvatos lakossági fogyasztás növekedésére, ezért továbbra is lassú, bizonytalan gazdasági növekedési kilátásokkal számolhatunk.

Ennek hatására a jegybankok várhatóan a következő évben is folytatni fogják az alacsony, gazdaságot ösztönző kamatpolitikát, ami a betéti megtakarításokkal szemben a befektetési alapoknak kedvez – tette hozzá Horváth.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.