BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúcson az olajár, tartós lehet a drágulás

Az olaj ára hathavi csúcsot döntött azt követően, hogy bíztató adatok jelentek meg az Egyesült Államokban és Kínában a feldolgozóipar helyzetének alakulásáról, ez pedig erősítette a globális élénkülésbe vetett bizalmat.

Az amerikai könnyű nyersolaj ára hordónként 2 dollárral, vagyis 2,5 százalékkal 83,45 dollárra emelkedett, míg a londoni Brent 1,90 dollárral 85,04 dollárra ugrott, majd némileg visszaesett.

Az olaj ára valószínűleg továbbra is "igen kényelmes övezetben" marad, mivel a piacon túlkínálat mutatkozik - vélte Ali al-Naimi szaúdi olajügyi miniszter Szingapúrban tartott beszédében. Az árakat a gazdasági növekedés és a növekvő kereslet hajtja - tette hozzá a miniszter, aki egyben az OPEC egyik vezető tagja. Naimi úgy látja, hogy a fogyasztó országok elégedettek a 70-90 dolláros árral (korábban 70-80 dolláros árfolyamot valószínűsített a miniszter). Naimi magyarázata szerint a vásárlók számára azért felel meg ez az ársáv, mert így megéri a megújuló energiahordozókba fektetni, míg egy tartósan 70 dollár alatt mozgó kereskedés esetében ez nem volna lehetséges.

A Bloomberg emlékeztet arra, hogy az olajat idén New Yorkban barrelenként 64 és 88 dollár között adták-vették, ami a legszűkebb tartomány 2006 óta és 5,2 százalékos növekedést jelent éves rátán. A világ legnagyobb olajfogyasztójában, az Egyesült Államokban az olajkészletek a legmagasabbak 2009 májusa óta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.