BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hitelből fizetni a hitelt - "Drogfüggő" Magyarország is

A Wall Street részvényei hétfőn némileg alacsonyabban zártak, miután a nap eleji éles veszteségekből látványosan visszafordultak és felépültek.

Szerző: Tradenet Global

Az Írország megmentésére szánt hitelcsomag híre nem tudta eloszlatni a befektetők aggályait, hiszen Portugália és Spanyolország is bajban van. Csak hogy tisztán lássuk a helyzetet, Görögország és ezek az országok (köztük Magyarország is) azért vannak bajban, mert hatalmas államháztartási hiányaikat újabb és újabb hitelekkel igyekeztek fedezni.

Ahelyett, hogy takarékosabb, hatékonyabb államot hoztak volna létre, ezen országok legnagyobb munkálkodása a körül zajlik, hogyan csábítsák a befektetőket újabb és újabb államkötvények vásárlására. Erre azért is van szükségük, mert a lejáró kötvényeket visszafizetni csak újabb hitelek felvételével, vagyis újabb kötvénykibocsátással tudják. A kérdés tehát az, hogy adjunk-e újabb adag heroint egy drogfüggőnek? Mikor borul fel az egész piramisjáték? A nemzetközi befektetők is ezeken a kérdéseken morfondíroznak.

A Dow Jones nap közben a pszichológiai korlátot jelentő 11 ezer pont alá is benézett. Azért a nap végére a napon belüli veszteségek a fordulópont után még jobbra is fordultak, ahogy a pénzügyi-, az energia- és a nyersanyagok szektora is fitogtatni kezdte erejét, és az ünnepi időszak bevásárlási időszaka is megkezdődött.

Egy ponton kétfelé válik a figyelmünk, és kettéválasztjuk a híreket: hogy mi folyik az Egyesült Államokban és azon belül mi történik ma délután, és hogy ami az európai eszközöknek nagyon rossz, az nem feltétlenül hat ugyanúgy az amerikaiakra is”– mondja Art Hogan, a Jefferies & Co vezető piaci stratégája.

Kedden a Seagate Technology (STX) -5%-ot esett nagy forgalom mellett a zárás utáni kereskedésben. Az ok a pletyka, mely szerint a cég visszautasította egy tőkefedezeti magántársaság felvásárlási ajánlatát. A vállalat versenytársa, a Western Digital (WDC) -0.8%-ot esett.

A befektetők a chicago-i menedzseri beszerzési indexet és a fogyasztói bizalmi adatokat várják. A kereskedés forgalma várhatóan alacsony lesz, mivel a figyelem a hét végén megjelenő munkaerőpiaci adatokra összpontosul.
 
S&P500 (SPY)

Az S&P 500 index folytatta hanyatlását, majd végül támaszra talált az 50 napos exponenciális mozgóátlagon, ami megegyezik a novemberi 117.60-as mélyponttal. Amint a támasz léte bebizonyosodott, a vevők még nagyobb számban és még agresszívebben igyekeztek megfordítani a napon belüli trendet, és sikerrel is jártak. Az ármozgás végül egyértelműen a bikák erejét bizonyító zöld kalapács gyertyát hagyott a napi charton.

A bikáknak meg kell tudniuk tartani a 117-es szinteket. Ha az index 120.4 pont fölé emelkedik, az további száguldást válthat ki, melynek során az éves csúcs 123 pontos értéke is tesztelésre kerülne. Ha viszont a 117-es szint elesik, a célár a 115-ös, majd 113-as szint lehet.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.