BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közel 400 milliárddal csökkent a háztartások hitelállománya

Csaknem négyszázmilliárddal csökkent a háztartások hitelállománya szeptemberben

Csaknem 400 milliárd forinttal apadt a háztartások hitelállománya szeptemberben, ez igen jelentős részben a forint svájci frankkal szembeni erősödésével magyarázható – derül ki a Magyar Nemzeti Bank pénteken közzétett statisztikáiból. Mindezek tükrében a háztartásoknál lévő hitelállomány a harmadik negyedév végén 8358 milliárd forintot tett ki, ez nagyjából 4,5 százalékkal alacsonyabb az egy hónappal korábbi mennyiséghez képest.

Gyorsítósávban a forint: kedvező hetet zártunk

Persze a lakossági (és egyéni vállalkozói) ügyfeleknél lévő hitelmennyiség mérséklődéséhez hozzájárult a kereslet változatlanul alacsony szintje is. A jegybank közlése szerint szeptemberben a háztartások hitelállománya tranzakciókból eredően (az átértékelődésektől és az egyéb volumenváltozásoktól megtisztítva) 10,8 milliárd forinttal mérséklődött.

Ezen belül a forinthitel-felvétel 30,3 milliárddal haladta meg a törlesztéseket, a devizahitelek állománya viszont a tranzakciókból eredően 41,1 milliárd forinttal csökkent. A betétállomány a tranzakciókból eredően 25,8 milliárddal apadt, forintbetéteknél 34,9 milliárd forint nettó betétkivonás, míg a devizabetéteknél 9 milliárdnyi nettó betételhelyezés történt. (Hasonló folyamatok figyelhetők meg a vállalati szektornál is: náluk a forinthitelek állománya a tranzakciókból eredően 41 milliárd forinttal nőtt, míg a devizahiteleké 70,6 milliárddal csökkent.)
A jegybank adatai alapján nem sikerült áttörést elérni az új lakáscélú hiteleknél sem. Bár ezeket szinte teljes egészében csak forintban folyósítják már a pénzügyi szolgáltatók (az újonnan kihelyezett kölcsönök 98 százaléka a hazai fizetőeszközben denominált), az új folyósítású kölcsönök mennyisége még szeptemberben sem kúszott 20 milliárd forint fölé, hasonlóan a megelőző, nyári hónapokhoz.
Az első három negyedév folyamatait pedig a jegybanki statisztikák szerint ugyanazok a körülmények határozták meg, mint a szeptemberi hónapét. Bár a hazai háztartásoknál a harmadik negyedév végén 6,9 százalékkal több hitel volt, mint egy évvel korábban, ennek gyakorlatilag csak a forint gyengülése az oka, hiszen a háztartások minden egyes hónapban nettó törlesztőként viselkedtek, vagyis több hitelt fizettek az új felvételeknél. A lakossági ügyfelek szempontjából meghatározó svájci frank árfolyama pedig szeptember végén csaknem 16 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban, ezt a törlesztések és a lanyha hitelfelvétel nem tudta ellensúlyozni.
Az egyes hiteltípusokat tekintve ugyanakkor némileg eltérő a helyzet. A legkisebb ütemben – 6,5 százalékkal – a lakáscélú hitelek állománya növekedett egy év alatt. Csaknem tíz százalékkal, 471 milliárd forintra emelkedett viszont a folyószámlahitelek mennyisége a háztartásoknál, ez arra utal, hogy egyre többen igyekeznek napi kiadásaikat is kölcsönből fedezni. (Ezeknél ráadásul nem is igen lehet árfolyamhatásról beszélni, hiszen csak néhány milliárd forintnyi deviza-folyószámlahitel van kinn a piacon.)
A háztartások betétállománya viszont 3,4 százalékkal, 7151,5 milliárd forintra csökkent a szeptemberig tartó egy év alatt. Ez ugyanakkor nem a megtakarítási kedv csökkenésével, hanem a betéti kamatok fokozatos olvadásával magyarázható, amely egyre inkább az alternatív befektetési formák – leginkább a befektetési alapok – felé terelte a lakossági ügyfelek figyelmét.

A hazai deviza kedden tovább erősödött az euróval szemben, 270,3 forinton jegyzik a közös európai fizetőeszközt.

A frankkal szemben nem tudott javítani: 196,18-as szinten jegyzik az alpesi devizát kedd délelőtt a bankközi devizapiacon.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Újít az UniCredit
Akár tíz évig változatlan kamat – és törlesztőrészlet – mellett is kínál jelzáloghiteleket az UniCredit Bank – közölte lapunkkal a hitelintézet. A bank közleménye emlékeztet arra: az elmúlt évek hektikus gazdasági környezete a korábbinál is jobban felértékelte a biztonság fogalmát, így nem véletlen, hogy a jelzáloghiteleket igénylők számára az egyik legfontosabb szempont mára a törlesztőrészletek kiszámíthatósága lett.
„Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy jelenleg az ügyfelek többsége hosszabb távon még a biztonságos elköteleződéstől is tart, ezért az ügyfél nálunk maga döntheti el, hogy egy, három vagy tíz évig kívánja-e változatlanul tartani a törlesztőrészletét” – közölte Ihász Csilla, az UniCredit Bank lakossági és kisvállalati divíziójának a vezetője. BM

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.