BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mibe érdemes befektetni? Év végégig van időnk

Az év végéig lehet gyűjtögetni a tartós befektetési (TBSZ) számlákon azt a megtakarítást, amelynek befektetési adókedvezménye a jövő év elején indul. Aki nem él ezzel a lehetőséggel, az gyakorlatilag a kamat-, árfolyamnyereség- és osztalékadó miatt a befektetései hozamának jelentős részét elveszíti. Kétféle TBSZ számlát nyithatnak az érdeklődők: az egyik bankbetétekben fog kamatozni, a másikon értékpapírokat lehet tartani - áll a Pioneer Alapkezelő közleményében.

Szükség esetén a bankbetétesből érdemes kivenni pénzt, azaz lemondani az adómentességről. A jelentősebb megtakarítások befektetésére pedig egy értékpapír TBSZ számla nyitása javasolt. Az itt elhelyezett pénzt akár már kockázatosabb befektetésekbe is el lehet helyezni, amelyek hosszabb távon nagyobb hozamot érhetnek el.

„A TBSZ-hez kötődő adókedvezményeket bankbetét formában is lehet élvezni, ha valaki 5 évre köti le a pénzét. Azt azonban érdemes figyelembe venni, hogy a bankbetét inkább 1-12 hónapos időtávon jó befektetési forma.” – hangsúlyozta Vízkeleti Sándor a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója. Hozzátette: „Ennél hosszabb időre a bankbetétnél jobb a pénzpiaci befektetési alap, ami hasonló biztonságot és hozzáférhetőséget jelent, ám hozamai kedvezőbbek.”

Érdemes tudatosítani, hogy a TBSZ nem parkoló pálya: az itt elhelyezett pénzt lehet, sőt érdemes forgatni, egyik befektetésből a másikba átcsoportosítani. A lényeg, hogy ne vegyen fel pénzt róla a megtakarító a 3-dik, illetve az 5-dik év vége előtt. Ha menet közben úgy alakul, hogy mégis szüksége lenne a pénze egy részére, akkor sincs baj. Ez esetben annyi történik, hogy a számla elveszti az adókedvezményét, és ugyanúgy kezd el viselkedni, mint egy normál befektetés.

„A TBSZ keretjellegű szerződés, vagyis sokféle befektetésre nyújt lehetőséget. Mindenki a kockázatviselő képessége alapján határozhatja meg befektetése összetételét, amelyet az öt év alatt bármikor megváltoztathat.” – emelte ki Vízkeleti Sándor. A bankok, befektetési alapkezelők kifejezetten a TBSZ-re szabott termékeket is kidolgoztak, amelyek lejáratát a TBSZ adókedvezményéhez igazították. Például a kevésbé aktív és inkább a biztonságra törekvő befektetők számára a garantált alapok futamidejét a korábbi 3-3,5 évről 5 évre növelték. Mivel a befektetési időszak a jövő évben indul, ezért több bank és alapkezelő is jövő év elején fog újabb TBSZ-re ajánlott terméket a piacra dobni.

„Akinek van olyan megtakarítása, amiről öt évig le tud mondani, annak az első időszakban érdemes nagyobb arányban kockázatos befektetéseket tartania. A hosszabb időtávon ugyanis nagyobb esélye van a magasabb hozamok elérésének.” – magyarázta a Pioneer Alapkezelő vezetője. Kiemelte: „Az 5-dik év végére azonban érdemes a részvények arányát fokozatosan csökkenteni, és biztonságosabb befektetésbe átcsoportosítani a pénzt. Ez azért fontos, hogy az időközben elért hozam ne kerüljön veszélybe, és ne az utolsó pillanatban kelljen eladni a részvényeket, esetleg nem a legjobb árfolyamon.”

A hároméves lekötési időszak végén kérhető először a teljes, illetve egy részösszeg kifizetése a kedvezményes adózási feltételekkel. Részösszeg kifizetése esetén, a ki nem fizetett összeg befektetése további két évre meghosszabbodik, a számla tovább él. Az ötödik év végén választhat a számlatulajdonos, hogy eladja a befektetéseit és elkönyveli az adókedvezménnyel növelt hozamot, vagy továbbviszi ugyanazon a TBSZ számlán. Ekkor nem kell új szerződést kötni, csak az eredetit meghosszabbítani. Ebben az esetben gyűjtő év sincsen, és rögtön újraindul a 3, illetve 5 éves kedvezményes adószámítás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.