BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem fért a képernyőre a magyar hozamemelkedés

A hazai 5 éves kötvények hozama kedden is emelkedett, miközben a lengyel állampapírok hozama mérséklődött.

Jelentősen megugrott a hazai kötvények hozama az elmúlt egy hétben. A trend kedden is folytatódott, miközben a lengyel 5 éves adósságpapírok hozama csökkenni kezdett.

A magyar 5 éves kötvények hozama 8,34 százalékra ugrott kedd délutánra. Hétfőn 8,08 százalékos hozamszint volt jellemző. A lengyel papírok hozama hétfőn 5,596 százalékon állt, keddre 5,557 százalékra mérséklődött a kamatteher.

Az előz hét elején a hazai kötvények hozama 7,11 százalékon állt, a lengyel állampapíroké 5,412 százalékot mutatott.

A képen jól látható, hogy a hazai (narancssárga) kötvények hozama meredeken emelkedett ma, a lengyel (fehér) a csökkenés irányába fordult.

Közben a cseh gazdaságra kevéssé hatottak a nemzetközi folyamtok: az 5 éves papírok hozama egy hét alatt 2,6 és 1,67 százalék között szóródott.

Büntetik Magyarországot és a forintot a befektetők

A hozamugrásokat jól mutatja, hogy a hazai folyamatok is közrejátszottak az emelkedésben.

„Bizonytalanság uralkodik a piacon” – értékelte Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese a keddi három hónap lejáratú kincstárjegyek értékesítésének eredményét.

„A piacot meglepte a Magyar Nemzeti Bank kamatemelése” – tette hozzá. A kéthetes MNB kamatváltozásra érzékeny a rövid papírok hozama – fejtette ki.

A kamatemelés ki fog hatni a többi papír hozamára is, de Borbély László András reméli, hogy stabilizálódik a hozam. „Ez a legfontosabb” – húzta alá.

„A bizonytalanságot tükrözi, hogy az átlaghozam és a maximális hozam között magas, mintegy 12 bázispont a különbség”, még nem látják a szereplők, hogy hol lesz a másodpiaci hozam – mondta Borbély László András.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.