BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szenved az euró

Ázsiában kedden csökkent a részvények árfolyama azt követően, hogy a kínai értékpapírok jegyzése gyengült a kamatemelés és a hitelnyújtás megszigorításával kapcsolatos félelmek hatására. Az euró eközben tovább küzd.

Kínában a Sanghaj kompozit index 3,4 százalékkal esett. Elemzők szerint a befektetők elsősorban a kínai infláció megfékezése miatt aggódnak. A hónap elején a kinai központi bank már megemelte a bankok kötelező tartalékainak összegét annak érdekében, hogy féken tartsa az inflációt.

Kínában az áremelkedés jelenleg elsősorban az élelmiszereket érinti, de elemzők úgy vélik, hogy az árakra nehezedő nyomás más területekre is átterjedhet, hacsak Peking nem emeli a kamatlábakat és nem szigorítja meg a hitelek nyújtását az infláció megfékezése céljából.

Eközben az eurót ismét büntetik a befektetők. A közös valuta hétfőn tízhetes mélypontra esett az EBS kereskedési platformon. Kedden csakis annak köszönhette, hogy nem zuhant lejjebb, hogy a befektetők technikai szempontból túladottnak minősítették. Ugyanakkor a menedéknek számító svájci frankkal és jennel szemben megdöntette tízhetes negatív rekordját az euró, a piac tehát ismét biztonsági játékba kezdett.

A Reuters által idézett kereskedők szerint a parketten jelenleg a félelem a meghatározó, a befektetők ugyanis úgy látják, hogy az ír mentőcsomag összeállítását követően hamarosan Spanyolország és Portugália is segítségre szorulhat.

Novemberben az euró értéke mintegy 6 százalékkal csökkent a dollárral szemben, és ha követi a jelenlegi pályáját, akkor legnagyobb gyengülést szenvedheti el május óta, amikor az értéke 7,5 százalékkal esett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.