BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több mint 400 milliót fizet a CIG az államkasszába

A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) hétfőn debütáló CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. Mintegy 418 millió forintot fizet be az államkasszába a pénzintézeteket érintő különadó címén – tette közzé a társaság.

A CIG részvények masszív, hat százalékos eséssel indították első kerekedési napjukat, délig nagyjából 180 millió forintos forgalom mellett 895 forinton állnak a vállalat részvényeinek árfolyama.

A CIG Pannóniára eső különadó aránytalanul magas – nyilatkozta Járai Zsigmond, a társaság felügyelőbizottságának elnöke egy interjúban, amelyet a Bloomberg idéz. A CIG az év első felében 15 milliárd forint befizetést realizált 80 százalékkal többet, mint az év első felében. A továbbiakban is szeretnék tartani a havi 20 százalékos bővülést – tette hozzá.

A társaság célja Magyarországon, hogy a unit-linked szegmenst követően az életbiztosítási piac első helyére kerüljön, majd a nem életbiztosítási termékeket is bevezetve a teljes magyar biztosítási szektorban piacvezető legyen.

Járai Zsigmond korábban elmondta, a cégnek újabb tőkére van szüksége, ehhez pedig a tőzsdén kívánnak hozzájutni. A mostani nyilvános kibocsátással mintegy 10-12 milliárd forint friss tőkét kaphat a társaság, amely a későbbi tervek megvalósításához szükséges. Középtávon, körülbelül 3 év múlva nemzetközi részvénykibocsátást terveznek, annak összege várhatóan 100 millió euró lesz.

Mint ismeretes, az Országgyűlés júliusban elfogadott törvénye értelmébe a biztosítók nettó díjbevételük, a pénzügyi szektor többi szereplője nettó árbevétel alapján fizet. A kormány szerint ugyanis költségvetésnek a létező banki különadó 13 milliárdján felül 187 milliárd forint bevételre lesz szüksége a bankoktól, biztosítóktól és más cégektől.

Világgazdaság Online - Bloomberg-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.