BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb csúcson az aranyár

Újabb csúcsra emelkedett pénteken az arany ára, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a következő időszakban összesen 600 milliárd dollár értékben fog állampapírokat vásárolni a gazdaság élénkítéséért.

A befektetők arra számítanak, hogy a megacsomag felhajtja az inflációt és a későbbiekben a pénteken egyfolytában erősödő dollár gyengüléséhez vezet: ez a feltételezés ismét a nemesfémek felé terelte a befektetőket.

    Pénteken délután egy uncia (31,1 gramm) arany ára 1.394,10 dollárra emelkedett a londoni fémtőzsdén azonnali teljesítésre.

Utolsó történelmi csúcsát október 14-én érte el az arany ára, 1.387,10 dolláron Londonban azonnalra. Addig több mint három héten át majdnem minden nap új és új rekordot döntött, amíg a piac beárazta a Fedtől várt mennyiségi enyhítés hatását. A Fed-döntés közeledtével azonban az aranypiac is óvatosabb lett az utóbbi másfél-két héten.

    Az arany ára június elején lépte át először az 1.250 dolláros küszöböt, s azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal emelkedett. Korábban az európai adósságválság, most a dollár gyengülése, illetve az amerikai gazdasági kilátásokat övező bizonytalanság állt a drágulás hátterében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.