BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra rémálmot élhetnek át a frankhitelesek

A forint beszakadt, bizonytalanság és idegesség alakult ki a piacon a nemzetközi és hazai események hatására. Ennek ismét a frankhitelesek lehetnek az áldozatai.

A forint erősen gyengült a bankközi devizapiacon, a nyáron kialakult árfolyamsávba szakadt vissza a kurzus az euróval szemben, de trendszerű gyengülési hullám nem indokolt – vélekednek piaci szakértők.

A hét elején a forint a 200-as szinttel barátkozott a frankkal szemben, azonban nem tudott tovább erősödni. Az eurózóna adósságválsága jelentős hatást gyakorol a forintra is, a feltörekvő devizák az euróval gyengülnek a bankközi piacon.

Írországot ugyan megmentették, de a piaci hangulat nem javult: Portugália felé fordultak a befektetők, a spanyol, befektetésre ajánlott ország államcsőd ellen köthető biztosítás felára a román „bóvlit” is meghaladta.

A friss devizapiaci adatokat itt megtekintheti!

Az euró 1,37-es szintről 1,33 alá gyengült az frankkal szemben, 1,326-os árfolyam jellemző. A svájci frank forintban kifejezve 212-ig szakadt, péntek délután 211,5 forintot kérnek az alpesi devizáért.

A volatilitás hatalmas: 12 forintos tartományban mozgott egy hét alatt a forint a frankkal szemben. Az euró 280 forint fölé került, a technikai 283-as szint állíthatja meg a hazai devizát, ha a gyengülés irányába fordul, utána csak a lélektani 285 áll – vélik piaci szereplők.

A hét eleji 272,5-ös aljról 280-ig szakadt a forint: 7,5 forintos gyengülést szenvedett el a hazai deviza.

A bizonytalansághoz hozzájárul, hogy a magyar gazdaságpolitika „kiszámíthatatlan” – vélik a Credit Agricole elemzői. Miután a kormány arra „kényszeríti” polgárait, hogy lépjenek ki a magánkasszákból, az elemzők arra bíztatták a befektetőket, hogy szabaduljanak meg magyar eszközeiktől.

„Csak a spekulánsok maradhatnak a magánpillérben”

A piac idegességéhez tehát hazai, és nemzetközi folyamatok is hozzájárulnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.