BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vihar előtti csend az aranypiacon

Szezonális okok miatt, a fokozódó keresletnövekvő árakat eredményez, és a közelmúltban is új rekordokra vezette a jegyzést. Az elmúlt héten mind nemzetközi szintéren, mind idehaza történtek olyan politikai események, amelyek megalapoznak fundamentálisan egy további árfolyam-növekedést – tájékoztat az aranypiac.hu.

A múlt heti statisztika közel egy százalékos pluszt mutat, a forintban mért árról nem is beszélve. A forint az euróval karöltve gyengült a dollárral szemben a kereskedési hét folyamán, és ez 6 százalékos heti növekményt jelentett a 300 ezer forintos unciánkénti árhoz ismét egyre közelebb kerülő arány számára.

A korábban felívelő ezüstárfolyam is kiegyensúlyozott hetet tudhatott maga mögött egészen péntekig, amikor is egy nap alatt elvesztette az egész heti növekményét. A gyengülő forintban 3,71 százalékot emelkedni tudó jegyzés dollárban 1,66 százalékot csökkent a hét végére.

Írországnak köszönhetően az európai adósságválság újabb fordulójához érkezett. Az európai pénzpiaci folyamatok egyelőre bizonytalan kimenetele miatt az irányadó tízéves futamidejű szuverén államkötvény-hozamok ennek megfelelően az egekbe szöknek az érintett országokban.

Az elmúlt hét fontos eseménye volt még a két Korea között lezajlott katonai incidens, amelyet a nemzetközi befektetői hangulat romlása követett. A helyzet további súlyosbodása a kockázatosabb befektetésekből a biztonságos menedéknek számító arany felé terelheti a befektetőket.

A hazai piacon ugyanakkor most leginkább a nyugdíjak jövőbeni sorsa foglalkoztatja a befektetőket. A jelen feltételek mellett egyértelműnek látszik, hogy a jövőben nem éri meg a magán-nyudíjpénztári rendszerben maradni, de az emberek számára nem megnyugtató a kormány kommunikációja az állami nyugdíjrendszerbe való visszatérésre. A nyugdíjvita hevében nem esik szó ugyanakkor arról az öngondoskodásról, amelyet minden állampolgárnak célszerű követnie az intézményesített nyugdíjon túlmenően, és amelyben a nemesfémekben történő hosszú távú, megtakarító befektetés egy fontos alapkő lehet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.