BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A félelem egekbe emeli az arany árát

Az arany ára közel háromheti csúcsot ért el szerdán, mert növekszenek a portugál adósságválság miatti félelmek, és az euró gyengülése hatására.

Az azonnali arany ára 1 393 dollárra emelkedett unciánként, ami a legmagasabb szint november 12. óta. Szerdán reggel 1393,10 dollárt adtak a nemesfémért, ami 8,16 dolláros növekedést jelent. Mindazonáltal a rúdarany ára még mindig elmaradt a november elején jegyzett 1 424 dolláros rekordtól – jelenti a Reuters.

Eközben a BNP Paribas 20 százalékkal megemelte a 2011-es aranyárra vonatkozó prognózisát. A szakértők szerint számos tényező támasztja alá az arany árának emelkedését. Ezek közé tartozik az euróövezet perifériáján található országokkal kapcsolatos félelem, valamint az Ázsiában jelentkező, fokozódó inflációs nyomás.

A BNP Paribas ennek eredményeképpen a korábbi, 1 245 dollár/uncia árról 1 500 dollárra növelt prognózisát. 2012-ben 1 600 dollár körüli magasságban mozoghat az arany ára, az elemzők arra számítanak, hogy a rali ekkor enyhén mértékben folytatódik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.