BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A karácsony is az aranyárnak kedvez

Az aranyárak felfelé kúsztak pénteken az ünnepek előtti gyenge adásvétel során, a dollár gyengülésének hatására és az ázsiai profitvadászok segítségével.

Az azonnali arany ára 0,4 százalékkal 1375,99 dollárra nőtt unciánként pénteken reggel, az amerikai határidős arany ára pedig 0,4 százalékkal emelkedett unciánként 1377,1 dollárra.

A dollár mintegy fél százalékot veszített értékéből a legfontosabb devizákkal szemben, az ünnepek előtti mérsékelt forgalom mellett egy kis volumenű vásárlás is felfelé mozdíthatja el az árat. Ugyanakkor a mostani emelkedést nem lehet garantáltnak tekinteni. Wang Tao, a Reuters piaci elemzője leszögezte: az azonnali aranyra vonatkozó technikai jelzések azt mutatják, hogy az ár 1339 dollárra mérséklődik a jövő héten.

Az európai gazdaság fiskális egészségével kapcsolatos bizonytalanságok ugyanakkor várhatóan továbbra is élénk érdeklődést keltenek majd a nemesfémek iránt. Nem beszélve a Kínával kapcsolatos inflációs aggodalmakról, amely szintén az arany felé mozdítja el a befektetőket.

Az Aranypiac.hu szerint történelmileg a december nem számít rossz hónapnak az aranypiacon, hiszen az elmúlt 35 év átlagában 1,17%-os növekményt hozott ez a hónap. 1975 óta 19 olyan évet jegyez a statisztika, amelyben emelkedni tudott az árfolyam, míg 16-szor gyengébben zárt a hónap végén az árfolyam, mint ahogyan nyitott.

Az arany ára hétszer érte el egy decemberi hónapban az éves csúcsát (1979, 1987, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009), háromszor pedig az éves mélypontját (1984, 1996, 1997).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.