BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A magyarországi bankokat üti a Fitch

A Fitch három magyar bank hitelbesorolását vizsgálta és lépéseket tett a szintek módosítására.

A Fitch Ratings a CIB Bank hússzú távú hitelbesorolását rontotta „A-” szintről „A” kategóriába, ezzel még mindig a magasan befektetésre ajánlott szinten áll a hitelintézet. Az OTP Bank támogatási besorolását is leminősítette, és a K&H Bank hitelbesorolását stabilról negatívra változtatta – vagyis a leminősítésnek nagyobb esélye van, mint a besorolás változatlanságának –, az „A-” hitelbesorolást meghagyva. A Fitch azután döntött a leminősítések mellett, hogy „BBB” szintről „BBB-”-ra, a legalacsonyabb még befektetésre ajánlott kategóriába minősítette le Magyarországot december 23-án.

Az OTP „2”-ről „3”-ra való támogatási leminősítése a magyar állam leminősítése miatt történt. (A rosszabb magyar hitelminősítés miatt a Fitch azt feltételezi, hogy az OTP nem számíthat olyam támogatásra, mint magasabb szinten.) A Fitch döntésére az OTP árfolyama nem mutatott jelentős reakciót, a részvény 1,5 százalékos mínuszban van napon belül: reggel óta gyengülésben vannak a BUX vezető részvényei.

A CIB az olasz Intesa Sanpaolo tulajdonában van, mely bank hitelbesorolása „AA-”, stabil kilátással. 2010 harmadik negyedének végén a CIB rendelkezett az ötödik legnagyobb eszközállománnyal Magyarországon. A K&H tulajdonosa a belga KBC Bank, melynek „A” stabil besorolása van. A Fitch szerint a K&H Magyarország második legnagyobb bankcsoportja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.