BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Apple-é lesz a Facebook? - Elképesztő előrejelzések

Nyilvánosságra hozta a Saxo Bank "Elképesztő Előrejelzések" névre keresztelt, 2011-re vonatkozó meglepő jóslatait. Szerepel közöttük a Facebook Apple által történő felvásárlása, illetve az olajár 33 százalékos esése is. A tavalyi 10 jóslatból 3 teljesült 2010-ben.

A bank közleménye szerint a libanoni spekuláns és esszéista, Nassim Nicholas Taleb tevékenysége által inspirált lista olyan "fekete hattyúnak" nevezett eseményeket sorol fel, amelyek túlmutatnak a normális várakozásokon, ugyanakkor esetleges beteljesülésük jelentősen befolyásolhatja a piacok mozgását az elkövetkező egy évben.

Azt, hogy az Apple felvásárolja a Facebookot azért tartják elképzelhetőnek, mert úgy vélik, sikertelenül zárulhatnak a két vállalat közötti együttműködésről szóló tárgyalások. Szerintük ezt követően Steve Jobs Apple-vezér bejelenti majd: "a Facebook olyan feltételeket szabott, amelyeket nem állt módunkban teljesíteni", ezek után pedig cége felvásárolja az internetes közösségi portált.

Előrejelzésük szerint az amerikai dollár 25 százalékkal erősödik 2011-ben. Az eleinte pozitív világgazdasági hangulatot ugyanis felváltják a lassuló kínai ipari növekedés, a szenvedő japán gazdaság, valamint a válsággal sújtott eurózóna miatti aggodalmak. Az öngerjesztő kockázati spirálban hirtelen jó befektetésnek tűnik az amerikai dollár és a piaci portfoliók átalakítása a harmadik negyedév végére 25 százalékkal, 100 pont fölé emeli az amerikai dollár valutakosár-indexét.

Az év elején még jelentős túlkínálat lesz a gázpiacon, miután a válság hatására erőteljesen csökkent a világpiaci kereslet - vetíti előre elemzésében a dán befektetési bank. A szokatlanul hideg időjárás miatt hirtelen megcsappannak a gázkészletek, s a gáz ára - az elmúlt 25 évben példátlan módon - 50 százalékkal nő 2011-ben.

A Saxo Bank elemzői szerint az arany unciánkénti ára jövőre eléri az 1800 dollárt. Ismét felerősödik ugyanis a valutaháború, miután Amerika erőteljes növekedést produkál. Nő az amerikai külkereskedelmi deficit, miközben erősödik a nyomás a kínai gazdaságon. A befektetők a nemesfémek piacára menekülnek, s az arany ára történelmi csúcsot dönt.

Elképesztő előrejelzésükben amellett érvelnek, hogy Oroszország részvénypiaci indexe az RTS közel megkétszerezi értékét és eléri a 2.500 pontot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.