BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brutális hozamemelkedés a hazai adósságpapírokra - terv feletti eladás

Az Államadósság Kezelő Központ 3, 5 és 10 év lejáratú állampapírokat értékesített, a túljegyzés jelentős volt, a hozamok ugyan hatalmasat ugrottak az előző aukció óta, de a kibocsátás sikeres, terv feletti volt.

A három év lejáratú államkötvényekre 75 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, az ÁKK a tervezett 20 milliárdról 25 milliárd forintra növelte az elfogadott mennyiséget, mely 5 milliárd forinttal meghaladja az eredetileg tervezett eladási szintet. A hozamok 7,76 és 7,9 százalék között szóródtak, az átlaghozam 7,90 százalékon alakult, mely 94 bázisponttal magasabb az előző kibocsátáson kialakult hasonló futamidejű állampapír átlaghozamánál. A hozamok viszonylag nagy tartományban szóródnak, de megnyugtató a terv feletti értékesítés.

Az öt éves kötvényekből 56 milliárd forintnyit vettek volna meg az elsődleges forgalmazók, az ÁKK a tervezett 10 milliárdos eladási szintet 13 milliárd forintra emelte. A minimális hozam 7,9, a maximális 7,95 és az átlaghozam 7,93 százalékon alakult. A tartomány szűk, mely megnyugtató, ha a keddi kincstárjegyeladások kontextusában tekintjük az eladást. A hozamemelkedés így is igen magas: 76 bázisponttal nagyobb, mint az előző aukción kialakult átlaghozam.

A tíz éves kötvényekre 34,37 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, az ÁKK itt is megemelte a tervet 3 milliárd forinttal, így 13 milliárd forintnyit adott el a kötvényekből. A hozamok 8 és 8,12 százalék között szóródtak, az átlaghozam 8,08 százalékon alakult. A hozamemelkedés 79 bázispont a két héttel ezelőtti aukcióhoz viszonyítva.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.