BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drágább a magyar adósság, mégis jól fogyott

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtökön államkötvényeket bocsátott ki 3, 5 és 10 éves lejáratra. A 45 milliárd forintnyi tervezett eladási mennyiségre a befektetők több mint 100 milliárd forintnyi ajánlattal jelentkeztek, de az adósságkezelő nem emelte meg az eredetileg tervezett kibocsátási mennyiséget. A hozamok 22 és 26 bázispont közötti emelkedést mutattak az előző kibocsátáséhoz képest.

A három éves lejáratú kötvényekre 52,08 milliárd forinttal jelentkeztek be, melyből az ÁKK 20 milliárdnyit fogadott el, a lefedettség 2,6-szoros. A hozamok szűk tartományban szóródtak: a minimális hozam 7,72, a maximális 7,79 és az átlaghozam 7,77 százalékon alakult. A hozamemelkedés 22 bázispont az előző hasonló futamidejű kötvényeladás átlagához viszonyítva.

Az öt éves állampapírokra 35,53 milliárd forint ajánlat érkezett, az adósságkezelő a tervezett 15 milliárd forintnyi kötvényt bocsátotta ki. A túljegyzés mértéke 2,36-szoros. A hozamok nagyobb intervallumban mozogtak, mint a három éves papíroknál: a minimális hozam 7,6, a maximális 7,92 és az átlaghozam 7,91 százalék lett. A hozam 26 bázisponttal emelkedett a két héttel ezelőttihez képest.

A hosszú, tíz éves kötvényekből 10 milliárd forintnyit adott el az adósságkezelő, valamivel több, mint kétszeres lefedettség mellett. A hozamok 7,97 és 8,08 százalék között szóródtak, az átlaghozam is 8 százalék felett alakult: két bázisponttal. A hozam 25 bázisponttal emelkedett az előző kibocsátáséhoz képest.

Lehetett számítani arra, hogy a hozamok emelkedni fognak: a Fitch Ratings leminősítése óta ez az első államkötvényeladás. A kereslet magas volt, így ez nem befolyásolhatta az eladás sikerességét. A hozamemelkedés meghaladja a 0,2 százalékot mindhárom futamidejű kötvény tekintetében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.