BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mennyire jó gazda a Jógazda Takarékszövetkezet?

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete honlapján ma közzétett határozatában többek között előírta a budapesti székhelyű „Jógazda” Szövetkezeti Takarékpénztár számára, hogy a határozat kézhezvételétől számított 90 napon belül a jogszabályoknak megfelelően rendezze tőkeszerkezetét.

A Takarékpénztár Igazgatóságának a határozat kézhezvételétől számított 30 napon belülre rendkívüli közgyűlést kell összehívnia, amelynek meg kell tárgyalnia a tőkeszerkezet rendezése érdekében meghozandó intézkedéseket.
 
A Felügyelet a tőkehelyzet megnyugtató rendezése érdekében a határozat kézhezvételétől számított 6 hónapra felügyeleti biztosokat is kirendelt a Takarékpénztárhoz. A kirendelés időtartama alatt a felügyeleti biztosok közösen gyakorolják az igazgatóság törvényben és alapszabályban megállapított jogait és kötelezettségeit, együttes cégjegyzésre jogosultak. A Felügyelet egyúttal megtiltotta – a tilalom feloldásáig, de legföljebb egy évre –, hogy a Takarékpénztár hitel- és pénzkölcsönt nyújtson vagy az azokkal kapcsolatos határidőket meghosszabbítsa (prolongáció), pénzügyi szolgáltatást közvetítsen, részjegyek összegét fizesse vissza, illetve a kirendelt biztosok írásos engedélye nélkül kötelezettségeket vállaljon.
 
A Felügyelet még a vizsgálat lezárása előtt – a tőkehelyzet további romlásának megakadályozása érdekében, a folyamatban lévő átfogó felügyeleti ellenőrzési eljárást lezáró határozat meghozataláig terjedő időtartamra – átmenetei intézkedésként végzésben tiltotta meg a Takarékpénztárnak új kockázatvállalással járó ügyletek megkötését és a részjegyek összegének visszafizetését.
 
A Takarékpénztárnak 30 napon belül a közgyűlés által is jóváhagyott helyreállítási tervet kell kidolgoznia a felügyeleti intézkedések végrehajtására, s az eddigi helyett más könyvvizsgálót kell választania. A Felügyelet figyelmeztette Bánszkyné Szepesi Évát, a takarékpénztár ügyvezető igazgatóját, Juhász Bélát, a Felügyelő Bizottság elnökét és Túróczy Györgyöt, az Igazgatóság elnökét, hogy vezető állású személyként mindenkor a jogszabályoknak megfelelően lássák el feladatukat.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.