BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mi a helyzet a lakáshitel-piacon? - Melyik bank mit kínál?

Legkorábban már csak jövő tavasszal jöhet némi élénkülés a hazai lakáshitel-piacon, hiszen a novembertől márciusig tartó időszak – szezonális okok miatt – eleve nem lesz túl erős, és sem a nyári, sem az őszi időszak nem hozott áttörést. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint októberben 16,7 milliárdnyi, forint lakáshitelt vettek fel a hazai háztartások, devizában pedig elenyésző mennyiségű új kölcsönt kaptak a bankoktól.

2010 első tíz hónapja pedig az MNB adatai szerint katasztrofálisan alakult, összességében nem egészen 200 milliárd forintnyi új hitelt helyeztek ki a pénzügyi szolgáltatók, amely bő 33 százalékos visszaesést jelent 2009 azonos időszakához képest, a 2008 első tíz havi, 732 milliárdos új kihelyezésnek pedig a töredékét jelenti. 

A jegybanki idősorokból viszont kiderül az is, hogy az új folyósítású kölcsönök devizanemenkénti megoszlása derekasan átalakult: az idei első tíz havi új lakáshitel-állomány 70 százalékát adták a pénzügyi szolgáltatók forintban, az euró alapú kölcsönök nem egészen 44 milliárd, a svájci frank alapúak pedig 12 milliárd forintot tettek ki.

A kínálati oldallal pedig nincs baj, hiszen kedvező árú, eladó lakásból bőven akad a piacon, és az év végi időszakban sincs hiány akciós banki ajánlatokból. Az OTP Bank az ingatlanalapú hiteleknél, illetve a lakáslízing-konstrukciónál tart érvényben akciót, amely a 2010. szeptember 13-tól december 31-ig befogadott kérelmekre vonatkozik. Az akció időtartama alatt igényelt hiteleknél – illetve lízingnél - az igényelt hitelösszegtől függetlenül megtérítik a hitelbiztosítéki érték-megállapítási díjat (egy ingatlan fedezet esetén, utólagos díjvisszatérítéssel), illetve a közjegyzői díjat is.

A Budapest Bank a piacon eddig unikálisnak számító Egyenlítő Hitelét ajánlja a lakáshitelek iránt érdeklődő ügyfelei figyelmébe. Az Egyenlítő Hitel egy jelzáloghitelből és egy hozzá kapcsolódó folyószámlából áll, amely lehetővé teszi, hogy a hitelhez tartozó folyószámlán elhelyezett bármilyen pénzösszeg - legyen az havi rendszeres jövedelem, vagy megtakarítás - kamatozás szempontjából csökkentse a tőketartozást és ezzel a banknak fizetendő kamatok összegét is.

A CIB Bank a már jól ismert, három éves kamatperiódusú forint hitelét tartja kínálatban, amelynek igénylésekor most 50 százalék kedvezményt kap az ügyfél a folyósítási jutalékból, ha jövedelmét a továbbiakban a hitelintézetnél vezetett törlesztési számlájára irányítja.

Kedvezményekből az Ersténél sincs hiány: az ügyfél minden esetben megtakaríthatja a közjegyzői díjat, ám ha munkabérét a bankhoz utaltatja és 2 csoportos beszedési vagy átutalási megbízást is teljesít havonta, egy sor további kedvezményre is jogosulttá válik. Emellett – a választott hitelkonstrukciótól függően – akciós kamatkondíciókat illetve folyósítási jutalék kedvezményt is nyújt a hitelintézet.

A járulékos költségeket a Raiffeisen Bank lakáshitelért folyamodó ügyfelei is megtakaríthatják, ám a magyar piacon eddig szokatlan elemmel is előállt a hitelintézet. A 2010. október 11. és 2010. december 31. között befogadott Raiffeisen Lakáshitel igénylések alapján legkésőbb 2011. február 28-ig folyósított hiteleknél a bank a folyósítást követően utólagosan visszatéríti az ügyvédi munkadíj és költségtérítés összegét, de legfeljebb 40 ezer forintot. A visszatérítés feltétele, hogy az ügyfél a kölcsön kifizetését megelőzően a bank részére bemutassa az ügyvédi munkadíjról és költségtérítésről az ügyfél nevére szólóan kiállított számlát. A visszatérítés legkésőbb a folyósítást követő hónap utolsó banki munkanapján történik meg.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.