BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Továbbra is jolly-jokernek bizonyul az arany

Jól indult a december, amely szezonálisan erős hónapnak számít az arany piacán. Az elmúlt hetet folyamatos emelkedés jellemezte, majd péntek délután mindössze 20 dollárral az eddigi rekordérték alatt 1403,50 dolláron állapították meg a londoni nemesfémpiacon egy uncia arany árát. Később New Yorkban, európai idő szerint az éjszaka folyamán, 1417 dollárig menetelt tovább az árfolyam – tájékoztat az aranypiac.hu.

Az ír, és egyidejűleg európai adósságválság önmagában is elég okot szolgáltat a biztonsági menedéknek számító arany világpiaci árának növekedésére. Míg a világ vezető valutájában még csak megközelítette az arany az eddigi történelmi rekordját, forintban már át is lépte egy uncia ára a 300 ezer forintos határt és új csúcsot állított be.

A forintban mért rekordot az magyarázza, hogy a nyár óta nem látott szintekre gyengült a dollárral szemben a nyomás alá került az euró, és vele együtt a térség valutái, így a forint is. Az 1337,50 dolláros mélypontról visszaerősödő kurzus a rövidtávú konszolidáció befejeződését sejteti, ami jó eséllyel alapozza meg az évtizedes hossz folytatódását 2011-ben is. A sárga fém visszavett ugyan korábbi dinamikájából, de a hosszú távú emelkedő trend ezzel nem tört meg.

Impozáns, egy héten belüli 8 százalékos árfolyam-plusszal az ezüst ismét minden más befektetési alternatívát maga mögé utasít. Az év eleje óta szédületes utat járt meg az arany kistestvére. Dollárban közel 70 százalékkal, forintban csaknem 90 százalékkal áll most magasabban a jegyzés, mint az év elején. Belső erőről tanúskodik az a magabiztosság, amivel az aktuális trendcsatorna gyenge széléhez közeledő árfolyam visszapattant, és két ellenállási szintet is könnyedén leküzdött egy csapásra a londoni ezüst-fixing. Technikailag nyitva áll most az út akár 30 dollárig is.

Igen erős támasz a 26,62 dolláros szint, ami jó vételi alkalom lehet abban az esetben, ha rövidtávon visszatérne ide a kurzus. Mindazonáltal szükségszerű felhívni a figyelmet arra, hogy az ezüst sokkal inkább ki van téve a spekulatív tőke áramlásainak, mint az aranypiac. Így, még ha most minden jel és elemzői vélemény arra utal is, hogy robogni fog az ezüstexpressz tovább, egy túlzott ezüstpiaci kitettség számunkra kockázatosnak tűnik.
 
A két legnagyobb, fizikai nemesfémekkel lefedett tőzsdén kereskedett alap raktáraiban valamelyest növekedett az elmúlt hetek kismértékű csökkenése után a tárolt arany és ezüst készlete, ami a befektetők töretlen bizalmát tükrözi a nemesfémekkel szemben - írja az aranypiac.hu.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.