BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vitték a magyar adósságpapírokat, mint a cukrot

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) kötvényaukciója sikeres volt: a 3 év lejáratú kötvényekből az eredetileg tervezettnél 10 milliárddal többet adott el a nagy érdeklődésre való tekintettel. A hozamok jelentősen csökkentek.

A 3 év lejáratú kötvényekből 80,2 milliárd forintnyit vettek volna a befektetők, melyből az adósságkezelő 30 milliárdnyit fogadott el az eredetileg eladni kívánt 20 milliárd helyett. A túljegyzés majdnem háromszoros, a kamatok 7,54 és 7,57 százalék közötti szűk tartományban szóródtak, az átlaghozam 7,55 százalékon alakult. A hozam 35 bázisponttal csökkent az előző hasonló futamidejű aukció átlaghozamához képest.

Az 5 éves kötvényekre 34,6 milliárd forintnyi ajánlat érkezett az elsődleges forgalmazóktól, melyből az ÁKK az eredetileg tervezett 15 milliárd forintnyi ajánlatot fogadott el. A túljegyzés mértéke meghaladta a kétszeres szintet. A minimális hozam 7,6 százalékon alakult, a maximális hozam 7,68 százalék lett, az átlaghozam 7,65 százalék. A hozam 28 bázisponttal esett a két héttel ezelőtti hasonló futamidejű kibocsátás átlagához képest.

A hosszú, 10 éves kötvényekből a lefedettség majdnem kétszeres volt, 19,48 milliárdnyi ajánlat érkezett az adósságpapírokra. Az adósságkezelő az eredetileg tervezett 10 milliárd forintnyi állampapírt adott el. A hozamok 1 bázispontos tartományban szóródtak: a minimális hozam 7,76 százalék, a maximális 7,77 százalék, az átlag pedig megegyezett a felső hozamszinttel. A hozam 31 bázisponttal mérséklődött az előző kibocsátáshoz viszonyítva. A szűk hozamszóródás arra is utalhat, hogy viszonylag kevés szereplő osztozkodott a hosszú papírokon.

Az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Fed decemberi kamatdöntésén megerősítette a 600 milliárd dolláros kötvényvásárlási program fenntartását. A monetáris sitmulus hatására a tőke a feltörekvő piacokra vándorol.

A szabad likviditás otthonát keresi a világban, és most minket talált meg – kommentálta a mai kötvényeladás eredményét Eszes Attila, A K&H közgazdásza a Bloomberg hírügynökségnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.