BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Fitch aggódik a hazai bankszektor miatt

A Fitch megerősítette négy magyar bank minősítését, ugyanakkor a CIB, a K&H , az Erste és az MKB tekintetében is elképzelhetőnek tartja a leminősítését, ha az ország hosszú távú, deviza alapú csődkockázata a jelenlegi BBB negatívnál rosszabb besorolást kap.

A Fitch azzal indokolta a minősítések megerősítését, hogy mind a négy hazai pénzintézet erős támogatást kap külföldi anyavállalataitól. Ugyanakkor a működési nehézségek, a hiteligény lassú növekedése, a magas kockázati ár, valamint a bankadó kockázatot jelent, ezért a Fitch továbbra is negatívnak ítéli a bankszektor kilátásait.

A tavalyi harmadik negyedév végén a nem teljesítő hitelek aránya 8,5 százalékra rúgott és a Bloomberg által idézett elemzése szerint a hitelminősítő arra számít, hogy az arány hamarosan 10 százalékra emelkedik. A Fitch megjegyzi, hogy a lakosság nagyarányú deviza adóssága, valamint a pénzintézetek erőse ingatlanpiaci kitettsége jelentősen csökkenti a birtokukban lévő eszközök értékét. És bár a jelzálog alapú devizahitelezést 2010 harmadik negyedévében a kormány betiltotta, a lakossági hitelek átrendeződése csak a jövőben várható.

A szektor tőkerátája 13,2 százalék volt 2010 harmadik negyedévében, leszámítva a bankadó hatásait. A Fitch úgy látja, hogy több banknál szükség lehet tőkeinjekcióra az éves veszteségek, az eszközök minőségének romlása, valamint a nem fizető hitelekre félretett keret szűkössége miatt. A hitelminősítő szerint az anyavállalatok továbbra is elkötelezettek magyarországi leányaik iránt és a rendelkezésükre bocsátják majd a szükséges tőkét.

A Fitch D-ről D/E-re csökkentette a CIB egyéni minősítését, mivel úgy látja, 2010-ben csökkent a bank tőkéje, a pénzintézet erősen kitett a nehézségekkel küzdő ingatlanszektornak és alacsony tartalékkal rendelkezik a nem fizető hitelek tekintetében. A CIB tőkéje a Fitch szerint ezért nyomás alatt marad.

A K&H D minősítése a szerény kapitalizációt jelzi, valamint a devizahitelek miatti magas kockázatokat, a pénzintézet eszközeinek minősége nyomás alatt marad, ugyanakkor mindezt ellensúlyozza a kiegyensúlyozott finanszírozási struktúra és a megfelelő likviditás.



 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.