BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A svájciak is szenvednek az erős franktól

Az erős frank olcsóbbá teszi a Svájcba irányuló importot, ennek ellenére egyre több panasz hangzik el, amiatt, hogy az alacsonyabb importárakat nem adják tovább a fogyasztók felé.

A Neue Zürcher Zeitung szerint az erős frank bosszantja a svájci exportőröket. Ugyanakkor Svájc abban reménykedhet, hogy a frank ereje olcsóbb importot tesz lehetővé. Szakértők a minap Bernben tartott találkozójukon azt állapították meg, hogy az importot során az átváltási árfolyamból származó nyereséget a cégek nem kellő mértékben adják tovább a vásárlóknak.

Ezt látszanak igazolni a statisztikai adatok is. A svájci szövetségi statisztikai hivatal importárindexe ugyanis 2010 decemberben még 0,8 százalékkal magasabb volt is, mint egy évvel korábban, miközben a frank ugyanebben az időszakban névlegesen több mint 12 százalékkal erősödött.

Ugyanakkor figyelembe kell venni azt is, hogy eközben a nyersanyagok ára javarészt emelkedett, így a növekedés túlkompenzálhatta az árfolyamnyereséget. Ezt támasztja alá, hogy ha leszámítjuk az általában fluktuáló árú termékeket, akkor az import árak mintegy 1,3 százalékkal csökkentek Svájcban. Szintén az importárak csökkenése ellenében hat, hogy az ország számos kereskedelmi partnerénél a helyi devizában mért exportárak emelkedtek. A svájci vállalkozók mindenesetre elégedetlenek az árak alakulásával, a Svájcba importált áruk 40 százaléka fogyasztói termék, az első helyen a gyógyszerek, a másodikon az autók állnak a beviteli mennyiségi listán.

Az elmúlt időszakban a svájci frank szinte folyamatosan erősödött, mivel a befektetők az alpesi devizát választják menekülőútként az eurózóna adósságválsága elleni védekezésként. A Svájci Nemzeti Bank tavaly novemberig rendszeresen beavatkozott, hogy megakadályozza a deviza túlzott erősödését, de az elmúlt hónapokban nem hajtott végre intervenciót. Az erős frank negatív hatásával kapcsolatos aggodalmak már a kormányzathoz is elértek, a kabinet és a szakszervezetek a múlt héten közölték: párbeszédet kezdeményeznek az árfolyamról.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.